FC KTP Kotka ry

Mikä ihmeen Ykköscup?

Suomalaisen jalkapallon kilpailukalenteriin useamman vuoden tauon jälkeen tekee Ykköscup. Ykköscup on harjoituskaudella toteutettava Ykkösen joukkueille tarkoitettu turnaus, jossa voittajalle luovutetaan 10 000 euroa pääpalkintona, finaalin hävinnyt kuittaa 3 000 euroa.

Ykköscupissa Ykkösen joukkueet on jaettu maantieteellisin perustein kolmeen neljän joukkueen alkulohkoon. KTP:n kanssa samassa lohkossa pelaavat Gnistan (Helsinki), JäPS (Järvenpää) ja PEPO (Lappeenranta). Kyseinen B-lohko pääsi käyntiin jo viime viikolla, kun PEPO ja Gnistan tasasivat pisteet 2–2-tuloksella. KTP:n osalta Ykköscup pääsee vauhtiin tulevana lauantaina 5.2., kun Arto Tolsa -areenalle saapuu PEPO. 

Jatkopeleihin selviää jokaisen alkulohkon kaksi parasta sekä kaksi parasta lohkokolmosta. Ykköscupin finaali pelataan lauantaina 12. maaliskuuta.

Ykköscup ei kilpailuna oli suinkaan mikään uusi. Sitä on pelattu viimeksi vuonna 2003, jolloin torniolaisseura TP-47 nappasi mestaruuden voittamalla FC Hongan loppuottelussa maalein 4–2. Kotkalaisseuroista menestyksestä on päässyt nauttimaan FC KooTeePee, joka voitti TP-47:n loppuottelussa maalein 2–0 vuonna 2002. 

Tämä vuosi on Ykköscupille 10:s kerta, kun tätä turnausta järjestetään. Sitä järjestettiin yhtäjaksoisesti vuodesta 1996 aina vuoteen 2003 saakka. Ensimmäisen kerran Ykköscupia pelattiin jo 30 vuotta sitten FinnPan yllettyä mestaruuteen.

Ykköscupin arvoituksellisuudesta kertoo se, että yhdeksän edellisen kerran aikana vain FC Hämeenlinna on pystynyt voittamaan sen kaksi kertaa.