FC KTP Kotka ry

Arto Tolsa Areena

Puistotie 9-11, 48100 Kotka

Arto Tolsa Areena on Kotkassa sijaitseva jalkapallostadion. Stadion sijaitsee Kotkansaarella Katariinan kaupunginosassa. Kotkan urheilukeskus valmistui vuonna 1952 Helsingin olympiakisoja varten. Stadion tunnettiin pitkään tällä nimellä, mutta nimettiin uudelleen suositun kotkalaisen jalkapalloilijan Arto Tolsan mukaan vuonna 2000 tehdyn peruskorjauksen myötä.

Stadion toimii Veikkausliigassa pelaavan KTP:n kotikenttänä. Kenttää on käyttänyt myös Kotkan TP (kausina 1999 ja 2000) ja FC KooTeePee vuosina 2001-2013. KTP, Kotkan Jäntevä ja Kotkan Reipas ovat pelanneet kentällä keskinäisiä paikallisotteluitaan pelatessaan kaikki Kolmosessa 2010.

Miten saavun Areenalle?

– Jos saavut linja-autolla niin jää bussista pois Kotkan linja-autoasemalla (ei Karhulan linja-autoasema). Linja-autoasemalta on max. 5 min kävelymatka AT Areenalle

– Jos saavut junalla niin sinulla on kaksi mahdollista pysäkkiä josta jäädä junasta, molemmat sijaitsevat Kotkansaaren toisella laidalla: Kotkan rautatieasema sekä Kotkan satama, molemmista on noin 15 min kävelymatka. Kotkan sataman pysäkki lienee mukavampi koska lyhin kävelyreitti vie Kotkan keskustan läpi.

– Omalla autolla saavuttaessa voit ajaa aivan AT Areenan viereen jossa on pysäköintipaikat arviolta sadalle autolle.

Katso kartta tästä!

Kenttä ja katsomot

Stadion on suunniteltu erityisesti jalkapallolle, eikä siellä ole yleisurheilukentän juoksuratoja kentän ympärillä, joten katsomot ovat lähellä kenttää. Pelikentän mitat olivat 105 * 65 metriä, mikä jäi hieman UEFA:n suosituksesta 105 * 68 metriä. Kenttää kuitenkin levennettiin vaatimusten mukaiseksi vuonna 2015. Kenttä on valaistu 1200 luksin voimin. Kaudelle 2015 Areena sai uuden alustan, sillä kentälle asennettiin nykyaikainen lämmitettävä jalkapallotekonurmi. Samalla kenttää levennettiin aiemmin mainitut kolme metriä.

Stadionin istumapaikkojen yleisökapasiteetti on nykyisin 4 780. Pääkatsomoon mahtuu yleisöä hieman alle 2 000, aurinkokatsomoon 1 500 ja päätykatsomoon 780. Päätykatsomo rakennettiin peruskorjauksen yhteydessä vuosituhannen vaihteessa. Vuonna 2005 asennettiin pääkatsomoon uudet kuppityyliset istuimet. Stadionin puukatsomo eli aurinkokatsomo on viralliselta nimeltään Satamakatsomo. Kannattajien keskuudessa puukatsomon osa on nimetty Ossi Kummun, KTP:n intohimoisen kannattajan mukaan.

Vuonna 2015 kenttä sai uuden keinonurmipäällysteen. Samalla toinen hiekkakentistä päällystettiin myös samalla materiaalilla.

Helsingin Olympialaiset 1952

Kotkan urheilukeskuksessa pelattiin neljä Helsingin Olympialaisten jalkapallo-ottelua ja kentän yleisöennätykset ovatkin sitä perua. 15. heinäkuuta pelattiin kentällä karsintasarjan ottelu Neuvostoliitto-Bulgaria (2–1 ja.), jonka katsojamäärä oli 10 637 tai 10 950. Ottelussa oli katsomoiden lisäksi runsaasti yleisöä mk. Tupakkavuoren rinteessä, jossa ei ollut vielä silloin Kotkan uimahallia. Pääkatsomon eteen oli lisäksi pystytetty lisäpenkkejä. 16. heinäkuuta pelattiin ottelu Egypti-Chile (5–4), jonka katsojamäärä oli 5 354.

Alkusarjan ainoa Kotkassa pelattu ottelu oli Luxemburg-Brasilia 20. heinäkuuta, joka päättyi 1–2 Brasilian voittoon 6 971 katsojan edessä. 24. heinäkuuta pelattiin puolivälierä Unkari-Turkki (7–1). Ottelun katsojamääräksi on ilmoitettu lähteestä riippuen jopa 20 000 tai ainoastaan 4 431.

Yleisöennätykset

Olympiakisojen ennätysyleisön lisäksi suurimmat seurojen yleisöennätykset ovat KTP:n yleisöennätys 6 325 katsojaa kaudella 1981 Kopareita vastaan.

Muut tapahtumat

Jalkapallon lisäksi stadionilla on järjestetty myös muita tapahtumia. Muun muassa Puolustusvoimain lippujuhlan päivän paraatikatselmus 2010. Areenan ympäristössä on tekonurmi- ja hiekkakenttä, jotka toimivat harrastuskenttinä esimerkiksi jalkapallolle ja pesäpallolle. Arto Tolsa Areenan tienoo on ollut myös Kotkan Meripäivien pitopaikkana, jolloin hiekkakenttä toimi konserttiareenana. Hiekkakentällä on järjestetty myös esimerkiksi mölkyn MM-kilpailut, koiranäyttelyitä, drive-in-leffanäytöksiä ja sirkusesiintymisiä. Talvisin se jäädytetään luistelukentäksi.