FC KTP Kotka ry

Jälkipuinti osa 11: Kaksi viime hetken voittoa

Jälkipuinnin 11. ja samalla päätösosassa käydään läpi KTP:n voitolliset Ykkösen ottelut FF Jaroa ja PK-35:tä vastaan. Haastattelussa on Joni Mäkelä ja Valtteri Vesiaho.

Mihin mielestäsi Jaro-ottelu ratkesi?

Valtteri: Mielestäni Jaro-ottelu ratkesi siihen, että pystyimme pelaamaan ehjän 90-minuuttisen. Meidän pelimme ei ailahdellut oikeastaan ollenkaan ja pystyimme nousujohteisesti luomaan paljon maalipaikkoja. Ensimmäisellä puoliajalla oli jo muutama ja toisella puoliajalla saatiin lopulta maalit tehtyä. Pelasimme tasapainoisen ottelun, jossa puolustimme hyvin ja hyökkäsimme laadukkaasti.

Joni: Jaro-ottelu tuntui läpi ottelun hyvältä peliltä kaikin puolin. Olisimme voineet tehdä pari maalia lisääkin.

Jaro-ottelussa KTP:n tasoitusmaalin jälkeen katsomoon näytti, ettei vihreävalkoisille riitä pelkkä tasatulos, vaan voittoa haettiin loppuun saakka. Mistä voitontahto kumpusi?

Joni: Se oli meiltä kokonaisvaltaisesti hyvä peli, jossa maalit jäivät vain kamppailun loppupuolelle. Koko ajan oli sellainen fiilis, että voitamme. Peli näytti koko ajan siltä, että me hoidamme pelin, mutta sitten vain päästimme sen takaiskumaalin ja Jaro pääsi johtoon. Ei siinä sen kummempia ja jatkoimme samalla lailla loppuun saakka. Saimme kaivettua kaksi tärkeää maalia. Se oli hyvä osoitus sinnikkyydestämme ja uskoimme siihen loppuun saakka.

Valtteri: Mikan tasoitusmaalin jälkeen tuntui, että saimme hyvän buustin tekemiseemme ja siten kotiyleisön taaksemme. Saimme siitä lisää energiaa laittaa lisää painetta. Sitten homma oli vain siitä kyse, että riittääkö meillä aika tehdä voittomaali. Se oli kova isku Jarolle, kun tulimme tasoihin ja sen jälkeen ottelu kääntyi meille. Jaro taisi alkaa väsyä.

Jaro-ottelussa KTP oli kauden ensimmäistä kertaa kotiottelussaan tappiotilanteessa. Millaisia ajatuksia silloin tappiotilanteessa liikkui?

Valtteri: Jaron johto-osumasta huolimatta ei kenenkään pää painunut alaspäin, vaan kaikilla vaikutti olevan vahva luotto omaan tekemiseen. Itsekin luotin siihen, että täältä vielä tullaan. Olimme pelanneet takaiskusta huolimatta vahvan ottelun ja luotin, että pystymme kairaamaan tarvittavat maalit. Ikinähän se ei ole helppo tilanne, kun vastustaja pääsee 1–0-johtoon. Loppuhetkien ratkaisumaalista voi hyvin ammentaa energiaa loppukaudelle.

Joni: Tietenkin harmitti, että pääsivät johtoon. Se oli vain pieni nukahdus meiltä, mutta ei siitä sen enempiä. Ei se meitä hetkauttanut, sillä meillä oli jo ennen sitä hyvää tekemistä. Uskoimme, että pystymme kääntämään pelin, kuten käänsimme.

Mikä runkosarjan päättäneestä PK-35-kamppailusta teki niin vaikean?

Joni: Tilastollisesti PK-35-kamppailu oli meiltä tosi hyvä ottelu. Olimme käytännössä joka osa-alueella paljon parempia kuin vastustaja. Ei ollut helppo peli missään nimessä. Maalipaikoille pääsy boksissa ei tuottanut vaikeuksia, mutta ehkä viimeiset ratkaisut eivät olleet niin hyviä, ehkä hätäisiä. Se ehkä teki sen, miksemme tehneet maalia aikaisemmin. Jalkapallo on välillä sellaista, ettei sitä ratkaisua aina heti saa aikaan, mutta siihen pitää uskoa.

Valtteri: Syksyn viimeiset ottelut eivät ole helppoja pelejä. Vastassa on joukkueita, jotka taistelevat noususta tai putoamisesta eli näissä on suuret panokset. PK-35 oli valmis tekemään kaikkensa, että emme pystyisi heitä voittamaan. He laittoivat kaiken peliin ja pyrkivät raapimaan meiltä pisteitä, varsinkin kun olemme kärkipään joukkue. Vastustaja pyrki puolustamaan tiiviisti ja siten otteluista tulee vähämaalisia, eikä mitään hurlumhei-jalkapalloa. Kuiva tekonurmi vaikutti myös, sill pallo liikkuu hitaammin, ei ole helppoa liikuttaa vastustajan muotoa. Toisen puoliajan alkoi näkyä, että PK alkoi tippua hieman kyydistä. Toisen puoliajan alkuun he tulivat hyvin ja saivat luotua painetta, mutta 10-minuuttisen jälkeen pystyimme vuorostaan painestamaan heitä ja saimme konkreettisia maalipaikkoja. Onneksi ”Dave” sai iskettyä lopussa pallon maaliin.

Voittomaali syntyi jälleen loppuhetkillä. Onko niillä ollut merkitystä joukkuehengelle sekä henkiselle vahvuudelle?

Valtteri: Jaro- ja PK-35-otteluiden loppuhetkien voittomaalit tuovat joukkueeseen hyvää energiaa. Se kasvattaa joukkuehenkeä ja siitä voi ammentaa kauden viimeisimmissä otteluissa ja olemme näyttäneet pystyvämme nousemaan ottelun viime hetkillä voittoihin. Tämä on tärkeä juttu vähämaalisissa otteluissa.

Joni: Kaksi viime hetken ratkaisumaalia kertoo henkisestä vahvuudestamme ja siitä, että uskomme omaan juttuumme. Välillä maalit tulevat loppupuolella, kuten nyt on niin käynyt parina viime kertana.

Ylempi loppusarja käynnistyy perjantaina JäPS-ottelulla Arto Tolsa -areenalla. Millä asein kolme pistettä jää Kotkaan?

Joni: Olemme kaksi kertaa heitä vastaan pelanneet ja tiedämme tasan tarkkaan, mitä sieltä on tulossa vastaan. Kuten olemme nähneet, JäPS on todella fyysinen joukkue, joka pelaa suoraviivaisesti. Heidän pelaamisensa rakentuu todella paljon erikoistilanteisiin ja vastaiskuihin. Niissä pitää olla hereillä. Erikoistilanteiden ja rangaistusalueen puolustaminen tulevat olemaan isossa roolissa plussana transitiot molempiin suuntiin.

Valtteri: Viisi finaalia on enää jäljellä. Nämä viimeiset ottelut ovat henkisiä juttuja eli kenellä kestää parhaiten pää. Nostaisin JäPS-otteluun sellaisen teeman, että pään pitää pysyä kunnossa ja pitää myös muistaa nauttia näistä otteluista. Nämä ovat hienoa otteluita, kun syksy tulee ja panos on kova. Mikään ei ole hienompaa kuin ottaa ilo irti näistä peleistä. JäPS ei varmasti tule antamaan mitään ilmaiseksi, joten joudumme varmasti tekemään täyden päivätyön pisteiden eteen. Lähdemme luottamaan omaan hommaamme, eikä liiaksi katsota sitä, mitä vastustaja tekee. Luotetaan siihen, mitä olemme tehneet läpi kauden.

Jälkipuinti-sarja päättyy tällä kertaa tähän. Ylemmässä loppusarjassa käynnistyy uusi juttusarja, jossa jokainen ottelu analysoidaan läpi tarkasti yhdessä päävalmentaja Jussi Leppälahden kanssa. Jälkiviilto-sarja ilmestyy aina ottelupäivän jälkeisenä päivänä.