FC KTP Kotka ry

"Nitin" Nigerian-reissun tulos: "Testiin ainakin muutama pelaaja"





"Tintti Tiibetissä" -niminen sarjakuva-albumi oli yksi takavuosien värikkäimmistä lukuelämyksistä.

Tämä "Nitti Nigeriassa" -juttu ei kuitenkaan ole mikään keksitty mielikuvitusseikkailu vaan tosikertomus KTP:n urheilutoimenjohtaja Niko "Nitti" Ikävalkon Afrikan-reissusta.

Miksi käväisit kesken Ykkösliigakauden Afrikan väkirikkaimmassa maassa, lähes 230 miljoonan ihmisen Nigeriassa, 21.8. -28.8. välisenä aikana?

- Sain yhteydenoton eräältä henkilöltä, joka kertoi järjestävänsä Dare to dream -turnausta, johon on kutsuttu eri seuroja tarkkailemaan pelaajia.

- On jo pidempään ollut ajatuksena, että Afrikassa olisi hieno päästä käymään tarkkailemassa ja löytää jonkinnäköinen kanava, mitä kautta tänne voitaisiin tuoda pelaajia. Ettei se aina mene agentin kautta vaan me löydetään joku semmoinen luotettava taho, mikä on jo siellä, minkä kautta myös seurasiirrot onnistuisivat ettei kasvattajarahoja ja kaikkia tämmöisiä välttämättä sitten tarvi maksaa, Ikävalko sanoo.



"He kustansivat lennot ja hotellin"


- Uskon myös siihen, että kun pääsee ihan paikan päälle itse katsomaan pelaajia, niin se on aina parempi kuin, että näet videon.

- Tämän piti alunperin tapahtua kesäkuussa. Sitten selvisikin, että sinnehän pitää ottaa kaikennäköiset rokotukset, ja enhän minä ollut niitä hoitanut. Piti vähän modata sitä reissua eli järjestettiin se tähän elokuulle. He kustansivat lennot ja hotellin, "Nitti" jatkaa.



Mitä teit Nigeriassa?


- Olin Lagosissa, siellä taitaa olla 14 miljoonaa ihmistä. Näin viikon aikana 140-160 pelaajan pelaavan. Reissun tarkoitus oli tutustua ihmisiin ja katsoa, olisiko tämä semmoinen paikka, missä voisi kerran vuodessa käydä tarkkailemassa pelaajia ja löytää meille vahvistuksia sieltä.



Potentiaalisia vihreävalkoisia


Löytyikö potentiaalisia pelaajia vihreävalkoisiin?

- Löytyi. Varmasti testiin tulee ainakin muutama pelaaja. Toivottavasti ensi kaudella heiltä nähdään tehoja täällä.

- Miten afrikkalaiset sitten sopeutuvat tänne? Meidän on ymmärrettävä, että he eivät välttämättä sopeudu puolessa vuodessa. Pitää uskaltautua katsomaan pidempään, sopeutuvatko he eurooppalaiseen futikseen, pystyvätkö he pelaamaan täällä vai eikö hommasta tulekaan mitään.



Mitä reissusta jäi päällimmäisenä mieleen?


- Kaiken kaikkiaan se oli positiivinen kokemus. Nyt ainakin on varmasti kontakti Nigerian päässä, eikä mihinkään agenttiin tai muuhun ulkopaikkakuntalaiseen, vaan nimen omaan nigerialainen kontakti.

- Kyseessä ei ole vain yksi seura. Lagosin alueelta on enemmänkin seuroja.



Valmentajan kanssa seuraavaksi


Ikävalkon toiveena on, ettei hänen tarvitsisi seuraavalla kerralla olla ainoana kotkalaisena reilun 6000 kilometrin etäisyydellä sijaitsevassa Lagosissa.

- Ainahan se olisi positiivista, jos vaikka valmentaja pääsisi lähtemään mukaani, että päästäisiin kahdestaan katsomaan pelaajia, sillä kyllähän kahdet silmät ovat tietysti paremmat kuin yhdet silmät.

- Silloin voi löytyä suoraan sellaisia pelaajia, kenestä esimerkiksi meidän päävalmentaja tykkää, "Nitti" sanoo.