KTP:n kotiottelutapahtumien turvallisuudesta on vastannut pitkään Juha Säämänen. Hän sanoo, että turvallisuus on asia, josta KTP:n otteluissa ei tingitä ja siitä huolehditaan aina tarkasti sarjatasosta riippumatta.
Juha Säämänen kertoo olevansa KTP-henkinen aina lapsesta saakka. Lapsuudessaan ja nuoruudessaan harrasti sekä jalkapalloa että koripalloa, kunnes lajien välillä piti tehdä valinta. Pääsy koripallossa nuorten maajoukkueeseen edesauttoi valinnassa.
– Koska nuoruusaikoinani ei Kotkassa ollut vielä jalkapallohallia, pelattiin talvet korista ja kesät futista. Pääsin nuorten maajoukkueeseen ja lopulta vuonna 1981 EM-kisajoukkueeseen, jossa Kotkasta pelasivat lisäkseni Jyrkit Kutvonen ja Lindström. Kotkalaisia olivat myös maajoukkueen päävalmentaja Jorma Bruce ja kuntovalmentaja Veikko Niemi, Säämänen kertoo.
Suomi sijoittui EM-kisoissa peräti neljänneksi, mikä onkin kautta aikojen paras Suomen koripallomaajoukkueen saavutus. Juniori-ikäisenä Säämänen oli voittamassa neljää Suomen mestaruutta ja palkintokaapista löytyy myös himmeämpiä mitaleita.
KTP:n edustusjoukkueessa Säämänen ennätti pelata kahden kauden ajan ja voittaa SM-pronssia, kunnes polvivamma pakotti miehen sairastuvalle kokonaiseksi vuodeksi. Tämän jälkeen ura jatkui alimmalla sarjatasoilla Peli-Karhujen ja Karhulan Veikkojen riveissä.
– Meillä oli Veikkojen riveissä hyvä joukkue, jonne tulivat Paanasen veljekset Arkko ja Tikka, Suurosen Ako sekä Lehtorannan Matti. Kolkuttelimme jopa SM-sarjaan nousua, Säämänen kertoo.
Säämäsen palkintokaapista löytyy myös palomiesten maailmanmestaruus sekä MM-pronssi koripallosta. Säämänen kertoo, että MM-kullan joukkue voitti Australian Adelaidessa. Mukana joukkueessa oli Säämäsen lisäksi myös muita kotkalaisia höystettynä helsinkiläisillä palomiehillä.
– Pelasimme hyvällä joukkueella myöhemmin myös palomiesten MM-kisojen ikämiessarjassa. Meille tultiin jälkikäteen sanomaan, että olisimme reiluina kolmikymppisinä pärjänneet myös yleisessä sarjassa, Säämänen hymähtää.
Kymenlaakson pelastuslaitoksella palomestarina työskentelevä Säämänen kertoo ennättäneensä olla KTP:n ottelutapahtumissa mukana jo lähes 20 vuoden ajan. Mukaan on mahtunut niin pitkää kuin lyhyttä versiota seuran nimessä ja tärkeimpänä motivaationa on ollut halu auttaa vihreävalkoista seuraa, jolle Säämänen menetti sydämensä jo pikkupoikana. Turvallisuuspuolelle siirtyminen oli ikäänkuin luonnollinen jatkumo.
Säämänen sanoo, että Kotkassa panostetaan ottelutapahtumien viihtyvyyteen ja turvallisuuteen. Ottelutapahtumista vastaavana hän saapuu paikalle jo kolme tuntia ennen ottelun alkua tarkastaen olosuhteet, katsomot ja muut fasiliteetit. Ottelutapahtuman rutiineihin kuuluu myös muun muassa palaveri ottelun delegaatin, tuomariston ja joukkueenjohtajien kanssa, jossa käydään kaikki merkittävät asiat läpi.
– Olemme pyrkineet tekemään aina kaikki huolella riippumatta siitä onko KTP pelannut Kakkosessa vai Veikkausliigassa. Työmme on saanut myös kehuja niin Palloliitosta kuin hiljattain erotuomariuransa päättäneeltä Mattias Gestaniukselta. Hän osasi aina kehua meitä ja sanoi tulleensa aina mielellään Kotkaan tuomitsemaan otteluita, sillä olimme osanneet ottaa kaikken hienosti huomioon, Säämänen sanoo.
Veikkausliigassa ottelut kategorisoidaan matalan, normaalin ja korkean riskin otteluihin. Lähtökohtaisesti jokaisessa kotiottelussa on yksi järjestyksenvalvoja 100 katsojaa kohden. Säämänen kertoo, että korkean riskin otteluita varten keskusteluja käydään myös viranomaisten kanssa ja poliisilla on oikeus vaatia tapahtumaan lisää järjestyksenvalvojia.
Ennen kauden alkua Säämästä työllistää pelastusssuunnitelman tekeminen, joka toimitetaan niin paikallisille viranomaisille kuin Palloliitolle. Suunnitelmassa otetaan käytännössä kaikki riskitekijät huomioon. Arto Tolsa -areenan katsomoita tarkkailee myös nauhoittavat videokamerat, joiden avulla pystytään tarvittaessa tunnistamaan yksittäiset ihmiset eri katsomoista.
– Veikkausliiga suhtautuu tulevalla kaudella ankarasti soihtuihin ja savuihin sekä rasistisiin huutoihin. Puutumme niihin välittömästi, Säämänen toteaa.
Kokenut turvallisuus- ja ottelutapahtuman päällikkö toivottaa ihmiset lämpimin mielin katsomoihin.
– Välttääkseen turhat jonottamiset kannattaa tulla ajoissa paikalle, Säämänen vihjaa.