FC KTP Kotka ry

KTP taivutti jo sarjakärjenkin

Tasan 70 vuotta sitten jalkapallon toista Suomen-mestaruuttaan juhlineen KTP:n nykymiehistö on päässyt seuransa "tasalukumestaruusjuhlavuotenaan" sellaiseen iskuun, ettei sille tunnu löytyvän pysäyttäjää maamme toiseksi korkeimmalla sarjatasolla.
Kotkalaisseuran nykykunto oli liikaa sarjataulukon kärjessä majailevalle Turun Palloseurallekin, joka joutui taipumaan kotikentällään kotkalaisille maalein 1-3 (1-1) 1698 katsojan edessä.

Näin KTP pelasi jo kahdeksannen peräkkäisen tappiottoman kamppailunsa Ykkösessä ja katkaisi samalla Tepsin yhtä pitkän häviöttömien pelien putken. Huomionarvoista on myös se, että KTP pystyi tekemään kolme maalia TPS:n verkkoon, kun aiemmassa 12 pelissä sille oli tehty vain viisi täysosumaa.

Joukkueet kohtasivat aiemmin tällä kaudella sarjan toisella kierroksella Myllykoskella lukemiin 0-0 päättyneessä ottelussa, missä olosuhteet olivat tuolloin soveliaammat lumipallojen tekoon kuin jalkapallon pelaamiseen.
Helteinen sää Turussa maanantaina oli jokseenkin täydellinen vastakohta edelliseen koitokseen verrattuna ja lisää löylyä katsojille KTP tarjosi jo 17. minuutin jälkeen komean kuvion huipentumana.

Loukkaantunutta KTP-puolustuksen tukipilaria, Michael Ogungbaroa, taas mallikkaasti tuurannut Samuel Mahlamäki siirsi omalla puolustusalueella pallon Rico Finnäsille, jonka terävä pystysyöttö tavoitti Joni Mäkelän. Mäkelä ja Mika pelasivat tämän jälkeen nätisti yhteen ja Mäkelän passi vapautti Santeri Steniuksen kohti maalia.
Turkulaispuolustajat ja Stenius törmäsivät toisiinsa ja pallo ajautui kuin tarjottimella Mikalle, jonka veto livahti TPS-vahti Jere Koposen jalkojen välistä maaliin.
Sitä ennen Finnäsin kaukoveto ja Lassi Nurmoksen pusku Thomas Agyirin kulmapotkusta antoivat jo aiheen odotella kotkalaismaalia.

TPS iski lukemat tasoihin puolen tunnin pelin jälkeen. Se tiedettiin jo etukäteen vaaralliseksi vastaiskujoukkueeksi ja sellaisestahan maalikin sitten tuli. Kokeneet Demba Savage ja Kasper Hämäläinen tekivät esityön ja 19-vuotias Linus Rönnberg pisti nahkakuulan tolpan kautta maaliin.

- Ekalla jaksolla oli ongelmia päästä siitä TPS:n korkeasta blokista läpi, mutta sitten pelasimme koko ajan paremmin. Nousujohteinen eka jakso, ja tehtiin hieno maali. Se oli vähän harmi, että Tepsi pääsi tasoihin, koska me tiedettiin, että se on hyvä vastaiskuissa. Pelaajat olivat vähän liian kaukana toisistaan meidän hyökkäyksen jälkeen, KTP:n päävalmentaja Jussi Leppälahti tiivisti avauspuoliajan tapahtumat.

Tauon jälkeen TPS:llä oli muutama paikka johtomaalin tekoon, mutta sitten kävi kuten usein käy. KTP oli yhtäkkiä johdossa, kun tepsiläiset vuoron perään tuhrivat paikkansa. Pelkästä tuhlailusta on TPS:ää turha syyttää, sillä osuutensa oli myös hyvin pelanneella KTP:n puolustuslinjalla. Erityisesti Mahlamäki ja Nurmos venyttivät jalkansa pari kertaa komeasti turkulaishyökkäysten tielle. Lepolakin oli muutamaan otteseen mies paikallaan kotkalaismaalilla.

Kauden seitsemännen maalinsa tehnyt Mika teki häkkinsä itse hankkimansa vapaapotkun jälkitilanteesta. Nurmoksen syöttö muutti juuri sopivasti suuntaa TPS-puolustuksesta ja Mika oli jälleen oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Nätti tsippi maalivahdin yli ja siellä oli.
Espanjalaismaalari marssi 80. minuutilla vaihtoon ja varsinaiseksi "supersubiksi" comebackinsä jälkeen noussut Aleksi Tarvonen iski melkein välittömästi kentälle tultuaan lopullisen niitin. Maaliin teki erinomaisen esityön oikealta laidalta niin ikään vaihdosta tullut Matias Lindfors.

Loppuhetkillä tunteetkin kuumenivat. Kotijoukkueen Albijon Muzacin käsivarsi osui pallontavoittelutilanteessa Tarvosta kasvoihin, minkä jälkeen tepsiläinen vielä jostain syystä meni ärhentelemään maassa makaavalle kotkalaishyökkääjälle. Lindfors ei tätä sulattanut, vaan ryntäsi paikalle ja tuuppasi KaaPo-kasvatin sivummalle. Erotuomari palkitsi liigakarsinnassa pari vuotta sitten Tepsille johtomaalin KTP:tä vastaan tehneen Muzacin ja Lindforsin keltaisella kortilla. Lindforsin peli päättyi siihen, koska hän oli jo aiemmin saanut pelissä varoituksen, joten hän huilaa ensi maanantain KPV-kotipelin.

KTP nousi voittonsa ansiosta jo kahden pisteen päähän Tepsistä, ja sillä on vielä yksi peli vähemmän pelattunakin. KTP:llä on nyt niin laaja materiaali, että siltä on lupa odottaa vieläkin vahvempaa panosta jatkossa.
KTP:n voiton arvoa nostaa sekin, että siltä puuttui Turussa Ogungbaron lisäksi muun muassa Matias Paavola. Kunhan Valtteri Vesiahokin on pelikelpoinen, on avauskokoonpanopaikoista entistäkin kovempi kilpailu.

- Oli niin tasainen peli kuin kaksi tasaista jengiä pystyy esittämään. Toisella jaksolla oltiin paljon parempia pallon kanssa. Pystyttiin satuttamaan muutamalla asialla TPS:ää ja sitten me oikeastaan vain kruisailimme voittoon. Pähkinänkuoressa TPS on todella kova joukkue ja marginaalit ovat tosi pieniä. Me tultiin tänne hyvän kotiputken siivittämänä ja yritettiin siirtää sama ilme vierasotteluunkin, Leppälahti kommentoi.