Tomi Tolsa aloittaa lähipäivinä FC KTP:n toimitusjohtajana. Hänen isänsä mukaan nimikoitu Kotkan jalkapallostadion on jatkossa Tomi Tolsan työmaata kuten seuran toimisto parin sadan metrin päässä Koulukatu 8:ssa.
FC KTP:n toimitusjohtajaksi valittu Tomi Tolsa (41) työskentelee vielä muutamia päiviä Suomen Painonnostoliiton toiminnanjohtajana. Lyhyen irtisanomisajan jälkeen runsaan kahdeksan vuoden pesti raskaiden rautojen parissa päättyy, ja Tolsa kääntää elämässään uuden lehden.
– Aloitan Kotkassa tammikuun 15. päivänä, Tomi Tolsa kertoo.
Parisen viikkoa sitten Tolsa vielä jännitti FC KTP:n rekrytointiprosessin tuloksia.
– Se oli juhlapäivä, kun tuli soitto, että seuran hallitus oli yksimielisesti minun valintani takana. Onhan tämä uskomaton juttu, ja tehtävä KTP:ssä eräänlainen unelmien täyttymys. Sydämeni on aina sykkinyt vihreä-valkoisille, eikä tärkeämpää seuraa minulle ole. On vaikea kuvitella merkityksellisempää ja motivoivampaa työympäristöä kuin astua isän entisen ja itselle rakkaan seuran palvelukseen, tuleva toimitusjohtaja hehkuttaa.
Tomi Tolsalla on kotkalaiset sukujuuret, ja puhuttelevan nimensä hän sai”perinnöksi” isältä. Tomi on edesmenneen jalkapallolegendan Arto Tolsan (1945–89) poika ja kolmesta lapsesta nuorimmainen.
Matkan varrella Tomi Tolsa on saanut selvitellä sukujuuriaan yhden jos toisenkin kerran.
– Täällä Kotkan seudulla se on tietysti kuulunut asiaan, mutta ei sitten enää siinä määrin, kun elämänkuviot veivät toisaalle. Olen luonnollisesti ylpeä taustoistani. Sukunimi on seurannut perässä jo 41 vuotta, enkä ota siitä paineita, Tomi Tolsa selvittää ja jatkaa: – Pikemminkin tulee positiivisia paineita siitä, että saamme aikaiseksi tulosta, ja seura kehittyy.
Tomi Tolsalla on kaiken kaikkiaan liki 20 vuoden työkokemus urheilujärjestöistä ja talous-, markkinointi- sekä liikunta-alan opintoja – eli kaikki keskeiset elementit menestyä myös KTP-laivan kipparina.
Tolsa on aina tuntenut vetoa liikunnalliselle alalle. Jo nuoruusvuosien harrastukset olivat sen suuntaisia, eikä hän kauaakaan harkinnut, kun tuli kutsutuksi Suomen Taidoliiton palvelukseen vuosituhannen alussa.
– Liiketalouden opinnot Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa jäivät loppututkintoa vaille, mutta en minä silloista päätöstäni ole katunut. Niistä opinnoista on kyllä ollut hyötyä myöhemmällä uralla, ja toisaalta taas urheilun järjestötyö on ollut sellaista, josta pidän. Tämä on itsensä ja urheilun jatkuvaa kehittämistä. Hommassa ei ole päässyt turhautumaan, kun kaikki päivät ovat erilaisia, Tomi Tolsa avaa.
Tomi Tolsa rohkaistui hakemaan FC KTP:n toimitusjohtajan paikkaa sisarustensa kannustamana.
– Jutta-sisko (53) varsinkin sanoi, että ”ilman muuta haet paikkaa. Jos et sitä tee, niin saatat joutua katumaan joskus myöhemmin”. Veli Kallekin (48) oli samoilla linjoilla. Jutta ja Kalle ovat minun lähintä tukiverkostoani nyt, kun Pirjo-äiti (1948– 2018) menehtyi pari vuotta sitten massiiviseen aivoverenvuotoon. Papa ja Mama olisivat varmastikin iloisia ja ylpeitä, jos saisivat olla kokemassa tätä hetkeä, herkistelee Tomi.
Vakituinen työpaikka valtakunnallisen urheilujärjestön johtotehtävissä tarjoaisi kenties varmemman toimeentulon kuin pomon paikka jalkapallon pääsarjaseurassa.
– Koko liikunnan kenttä on kovan myllerryksen alla, ja liittotasollakin talous on tiukoilla. Ei tätä henkilökohtaista muutoshalua voi kuitenkaan ihan järkisyillä perustella, ja ympäristövaihdos on tehty suuresti tunteella, tunnustaa Tomi Tolsa.
Tomi Tolsalla on läheiset suhteet sisaruksiinsa, mutta yhdestä asiasta hän on ”kateellinen” veljelleen Kallelle.
– Hän on saanut vetää KTP:n vihreä-valkoisen raitapaidan päälleen mutta minä en. Kalle vaikuttaa vieläkin Porvoon seudulla, ja hän pelasi aikanaan kakkos-kolmosdivisoonatasolla FC Futurassa. Velipoika on pelannut joskus Suomen cupia KTP:ta vastaan, ja 2003 hän sai kutsun vierailevana tähtenä Kotkaan, kun KooTeePee kohtasi kesäisessä näytösottelussa Suomessa vierailleen ja juuri silloin Valioliigaan nousseen Leicesterin. Toisella jaksolla Kalle sai sitten komennuksen kentälle raitapaita päällään, Tomi Tolsa kertoo.
Arto Tolsa on yksi kaikkien aikojen parhaita suomalaisia jalkapalloilijoita. Kymmenen vuotta kestänyt komea ammattilaisura Belgiassa, 80 maaottelua Suomi-paidassa, 201 SM-sarjapeliä ja niissä 126 maalia sekä kruununa kaksi Suomen cup-voittoa KTP:ssa puhuvat puolestaan.
Peliuran jälkeen Arto Tolsan elämä kääntyi alamäkeen. Alkoholi sai otteen miehestä, ja legenda poistui joukostamme vuonna 1989 vain 43-vuotiaana.
Tomi Tolsa tuntee isänsä saaneen aina kunnioitusta peliurastaan, mutta hänen elämänsä surullinen loppu teki suhtautumistavasta kaksijakoisen.
– Koin niin, että aika pitkälle 1990-lukua se oli jotenkin arka puheenaihe. Vähän ehkä häpeällinenkin. Varmaan se on tavallaan pettymyskin, kun Kotkan omalle pojalle käy niin, Tomi Tolsa arvelee ja jatkaa: – 2000-luvulle tultaessa ääni kellossa alkoi pikkuhiljaa muuttua, ja nyt arvostus on sellainen kuin sen on hyvä ollakin.
Tomi Tolsalla on isä-Artosta joka tapauksessa hyvät muistot.
– Minulle hän oli isä – ei jalkapalloilija. Mitään tuputtamista hän ei harrastanut urheiluvalintojen kanssa, mutta kyllä me tietysti pihapelejä pelasimme, Tomi kertoo.
– Olin 9-vuotias, kun isä kuoli, mutta jo aiemmin vanhempani olivat eronneet, ja äiti jäi yksinhuoltajaksi. Isä oli minulle jollain selittämättömällä tavalla supersankari, joka aina silloin tällöin tupsahti paikalle, Tomi Tolsa selvittää.
Pirjo ja lapset asuivat välillä Porvoossa, ja Tomikin harrasti hetken aikaa jalkapalloa Akilleksessa. Omin harrastus löytyi kuitenkin japanilaisesta budolajista, taidosta, josta hänellä on peräti kolme MM-pronssia, kolme EM-kultaa ja 10 Suomen mestaruutta.
– Vuoden 2007 Euroopan mestaruuden jälkeen päätin, että kilpaileminen loppuu, mutta laji säilyy, kertoo Tolsa, joka on toiminut myöhemmin mm. taidomaajoukkueen valmentajana sekä työskennellyt Taido-, Karate- ja Painonnostoliitossa vuodesta 2003 alkaen.
Siinä sivussa Tolsa on suorittanut muun muassa liikunta-alan kehittämisen ja johtamisen ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon.
– Urheilu- ja työurasta on kehittynyt kova paineensietokyky ja paksu nahka, enkä ihan pienistä säikähdä. Ajatukseni on, että KTP on Kymenlaakson merkittävin seura – vetovoimainen ja elinvoimainen. Minun asiani on tehdä se mahdolliseksi myös taloudellisella puolella, toimitusjohtaja ilmoittaa.
Tomi Tolsan käsityksen mukaan jalkapallokausi 2020 saatiin vietyä läpi Kotkassa koronarajoitteista huolimatta ”kohtalaisen hyvin”. Hän kyllä tiedostaa, että edessä voi olla vaikeita aikoja, eikä kaikki mene kuin Strömsössä.
– Seuran vakavaraisuuden vahvistaminen on työlistalla yksi keskeisimpiä juttuja ja sitä kautta sen varmistaminen, että urheilupuolella pystytään tekemään tulosta. Meidän kaikkien tavoitteena on juurruttaa FC KTP pääsarjaan, jonne se perinteidensä puolesta kuuluisi.
– Sarjapaikan säilyttäminen on urheilullisesti tärkeä tavoite, ja jos pystymme taistelemaan ylemmän jatkosarjan paikasta, niin sitä voisi pitää jo ”mestaruutena” seuralle, Tomi Tolsa tiivistää.
Tomi Tolsa harrastaa liikuntaa ja urheilua vieläkin eri muodoissa ja jalkapalloakin lämpimikseen.
– Sarjatasolla en ole futista pelannut, mutta kyllä kai tämä työpaikka FC KTP.ssa käy vastineeksi tuolle Kallen raitapaitaviisiitille, Tomi veistelee.
Tolsan lapset Ilmari (13) ja Tuuli (11) ovat hekin liikunnallisia. Isän avustuksella molemmat ovat tehneet jo sinunkaupat taidon kanssa. Ilmari harrastaa myös yleisurheilua Keski-Uudenmaan Yleisurheilu -nimisessä seurassa ja on lahjakas kolmiloikkaaja. Tuuli on Tomi-isän mukaan ”touhukas ja kokeileva”, ja tytön lajivalikoimaan on kuulunut mm. jalkapalloilu Järvenpään Palloseurassa.
Tomi Tolsa
o Syntynyt 30.9.1979 Kotkassa
o Lähiomaiset: isä Arto (s. 1945–k. 1989), äiti Pirjo (1948–2018), sisarukset: Jutta (s. 1967) asuu Kotkassa ja Kalle (s. 1972) Porvoossa
o Perhesuhteet: eronnut, lapset: Ilmari 13 ja Tuuli 11
o Koulutus: ylioppilas Langinkosken lukiosta (Kotka) 1998, liiketalouden opintoja Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa (Kotka) 2000–2003, liikunta-alan tutkinto Lahden (Vierumäki) ammattikorkeakoulusta 2006–10, urheilumarkkinoinnin tutkinto Jyväskylän ammattikorkeakoulusta 2013–14, ylempi ammattikorkeakoulututkinto liikunta-alan johtamisen ja kehittämisen koulutusohjelmasta Haaga-Heliasta (Vierumäki/Helsinki) 2016–20
o Työura: myynti- ja markkinointitehtäviä osuuskunta Mistraalissa 2001–03, toiminnanjohtajana ja kehityspäällikkönä Suomen Taidoliitossa sekä nuoriso- ja koulutuspäällikkönä Suomen Karateliitossa 2003–2012, toiminnanjohtajana Suomen Painonnostoliitossa 2012–21, toimitusjohtajan tehtävät FC KTP:ssa alkavat 15.1.2021
o Edustuksia: luottamustehtäviä pääasiassa Suomen ja Euroopan Taidoliitoissa, mm. taidomaajoukkueen valmentaja
o Saavutuksia urheilussa: kolme MM-pronssia (viimeisin 2005), kolme EM-kultaa (viimeisin 2007) ja yksi hopea, yhdeksän SM-kultaa, yksi hopea sekä kolme pronssia taidossa taidossa (so. japanilainen, karatea muistuttava budolaji)
o Huomionosoituksia: mm. Kotkan Taidon ”Vuoden taidoka 1998”, Suomen Taidoliiton ”Vuoden taidoka 2005” sekä urheiluun liittyviä ansiomerkkejä Suomen Taido- ja Karateliitoilta sekä opetus- ja kulttuuriministeriöltä
o Harrastuksia: liikunta ja kuntourheilu eri muodoissa, vapaaehtoistyö ja valmennus urheiluseuroissa ja viimeisimpänä kitaransoitto
TEKSTI ja KUVA: Matti Järvinen
Lähteet: Yllä oleva teksti perustuu Tomi Tolsan haastatteluun sekä joiltakin osin lainauksiin Kymen Sanomissa ja MTV-urheilun verkkosivuilla 7.1.2021 julkaistuihin juttuihin.