FC KTP Kotka ry

Myä ollaan KTP osa 7: Kannattaminen alkoi liiganoususta

Pasi Leppänen on kuulunut KTP-kannattajiin jo lähes neljännesvuosisadan ajan. Hän muistaa yhä ensimmäisen ottelunsa, jonka on käynyt paikan päällä katsomassa. Siitä lähtien Leppänen on ollutkin mahdollisuuksiensa mukaan kannustamassa KTP:tä voittoon.

– Ensimmäinen ottelu on vuodelta 1998, kun KTP nousi liigaan. Liiganousu oli jo varmistunut edellisellä kierroksella, kun KTP kohtasi vielä viimeisessä ottelussaan kotikentällä TP-Seinäjoen. Muistan sen, että Osuuspankki jakoi tähän otteluun ilmaisia lippuja. Olin tuolloin 11-vuotias ja iskän kautta kipinä KTP:hen syntyi, Leppänen kertoo.

Leppäselle ei ensimmäisen ottelun tapahtumista jäänyt muistikuvia. KTP voitti nousun kannalta merkityksettömän ottelun maalein 1–0 Petri ”Niitti” Vainion suoraan kulmapotkusta ampumalla maalilla. Varsinaiset muistot liittyvät seuraavaan vuoteen Veikkausliigassa.

– Olihan se huikeaa aikaa, kun katsomossa oli aina yli 3000 katsojaa, parhaimmillaan jopa yli 4000. Liityin silloin mukaan talkooporukkaan ja tein apupojan hommia. Voi sanoa, että kipinä roihahti silloin ihan liekkeihin, Leppänen hymähtää.

KTP oli Leppäselle jo kova juttu aiemmin, sillä hän oli liittynyt vuonna 1997 KTP:n koripallojoukkueeseen. Jalkapallo-otteluissa käyminen niin kotona kuin toisinaan myös vieraissa tuli perheen yhteiseksi asiaksi.

– Isän vaikutusta kiinnostukseeni ei voi millään muotoa väheksyä. Siitä tuli meidän yhteinen juttu ja olihan siinä nuorempi veljeni Mikakin hetken aikaa mukana ja äiti kotiotteluissa auttamassa kahviossa, Leppänen kertoo.

Fanimatkoja Leppänen muistaa tehneensä bussin lisäksi myös henkilöauton kyydissä.

Silloisen Kotkan TP:n taival liigassa päättyi kahden vuoden jälkeen ja edessä oli uuden organisaation FC KooTeePeen nousu kotkalaisen jalkapallon lippulaivaksi.

– Pasi Rautiaisen tulo valmentajaksi sähköisti toimintaa. Muistan, kun kävimme Joensuussa katsomassa vieraspeliä Ratanoita vastaan. Silloin kannattajakunta alkoi olla jo suhteellisen isohkoa ja siihen aikaan kannattajat olivat vielä pääkatsomon uimahallin puoleisessa päädyssä. Liiganousu vuoden 2002 päätteeksi oli iso juttu, Leppänen muistelee.

Kannattajat siirtyivät aurinkokatsomon puolelle Veikkausliigavuosien aikana. Leppänen muistelee, että Ossi Kumpu Stand nimen keksi Joona Mielonen vuosina 2005–06. Silloin porukkaa kannattajakunnassa oli useita kymmeniä ja meininki sen mukaista.

Kannattajat jakaantuivat siirryttäessä 2010-luvulle. Osa jäi Ykköstä pelanneen KooTeePeen taakse, kun taas osa näki Kakkosessa pelaavan KTP:n omakseen. Seurojen välinen skisma vaikutti luonnollisesti myös kannattajien välisiin suhteisiin, mikä jakoi heidät omiin leireihinsä.

Vuoden 2013 joulukuussa kantautui lopulta uutinen, joka herätti iloa kaikissa kannattajissa. Se oli päätös, jota oli odotettu ja toivottu syntyväksi: KooTeePee ja KTP menivät yhteen. Kannattajienkin mielestä oli järkevää panostaa Ykkösen joukkueeseen ja luopua Kakkosen paikasta.

– Se oli merkkipäivä, kun seurat saatiin yhteen. Torillahan me sitten kannattajien kesken tapasimme ja juhlimme yhteensulautumista, Leppänen hymyilee.

Useana vuotena kannattajamatkoja järjestänyt Leppänen on ennättänyt nähdä lähes 25 vuoden aikana monenlaista KTP:n kannattajana. Mukaan on mahtunut niin sarjanousuja kuin putoamisia, mutta silti rakkaus vihreävalkoisiin on säilynyt lujana.

– KTP merkitsee minulle todella paljon. On ehkä kliseistä sanoa, mutta KTP on osa kotkalaista elämänmenoa. Valmennan tätä nykyä koripalloa KTP:ssä ja se vie paljon aikaa, joten aina sitä ei ennätä jalkapallopeleihin, mutta tulen katsomaan, jos se vain sopii aikatauluihini. Aika paljon olisi jäänyt ihmisiin tutustumatta, jos en olisi aikoinaan innostunut peleissä käymään, Leppänen tuumaa.