FC KTP Kotka ry

FC Lahti rankaisi puolustuksen virheistä

FC Lahti on hävinnyt tällä kaudella Veikkausliigassa vain kärkikaksikolle eli HJK:lle ja KuPS:lle. Perjantaina se ei päästänyt KTP:tä yllättämään kotonaan, vaan otti puhtaan 3–0-voiton. Kuva juhlivista ”Kuhnureista” on kesäkuun puolivälistä Valkeakoskelta, mistä Lahti haki tasapelipinnan. FC KTP ei onnistunut kartuttamaan pistetiliään Veikkausliigan ottelussa FC Lahden vieraana perjantaina. Kotijoukkue otti puhtaan 3–0 (1–0) kotivoiton tehottomasta KTP:stä. KTP:n molemmat tuoreet hankinnat Diawandou Diagne ja Rico Finnäs pääsivät kentälle ja osoittautuivat pelimiehiksi. Varsinkin Diagne on selvä vahvistus. KTP:n viime peleissä joukkueen kokoonpano on eri syistä elänyt voimakkaasti, ja niin nytkin. Puolustuslinja oli Lahdessa täysin erilainen kuin alkukaudella. Laidoilla pelanneiden Diagnen ja Finnäsin lisäksi toppareina olivat Paavo Voutilainen ja Michael Ogunbaro. Aikaisemmissa peleissä vahvasti esiintynyt Mohamadou Sissoko aloitti penkillä, eikä pari viikkoa sitten seuraan hankittu Ian Garrett ollut edes kokoonpanossa. Uudistuneelle puolustuslinjalle tuli 12. minuutilla kuitenkin nukahdus, kun Lahden toppari Eemeli Virta pääsi varsin vapaasti kuljettamaan pallon omalta kenttäpuoliskolta 20 metrin päähän KTP:n maalista ja vetämään pallon upeasti oikeaan ylänurkkaan. Anton Lepola ei kotkalaismaalissa voinut hienolle laukaukselle mitään. Nuori lahtelaistoppari Eemeli Virta, 20 (valkopaitainen pantapää keskellä), pääsi yllättämään KTP:n puolustuksen, kun hän rymisteli omalta puolustusalueelta Kotkan maalin tuntumaan 20 metriin ja tälläsi komealla ylänurkkalaukauksella kotijoukkueen 1–0-johtoon. – Kuva on FC Honka–FC Lahti-ottelusta parin viikon takaa. KTP sai Lahden 1–0-johtomaalin jälkeen otetta, mutta kunnon maalintekopaikkoihin ei päästy. Muutamia laukauksia saatiin aikaan, mutta Lahden maalivahdilla Antonio Reguerolla ei ollut vaikeuksia niiden torjumisessa. KTP:n hyökkäyskokoonpanokin oli vaihtunut sitten HIFK-pelin. Antti Mäkijärven ja Tiquinhon rinnalle kolmanneksi kärkimieheksi oikeaan laitaan oli keskikentältä nostettu David Ramadingaye. KTP:n hyökkäyspelissä eniten tilanteita luova Alain Ebwelle oli varoitustilin täyttymisen takia sivussa. Ebwellen poissa ollessa kotkalaisten hyökkäyspeli oli hitaampaa kuin tavallisesti. Senegalilainen Diagne pelasi hyvän ensimmäisen jakson. Hän näytti olevansa hyvä ja varma pallon kanssa. Syötöt menivät omille ja hän pystyi näkemään kenttää ja tukemaan hyökkäyksiä. Kerran Diagne pääsi laukomaankin, mutta hyvän kuvion jälkeinen veto nousi taivaisiin. Toiselle puoliajalle KTP tuli pirteästi. Ensimmäisellä jaksolla harhasyöttöjä antanut Niklas Leinonen sai tehdä tilaa Anton Eerolalle. Samalla Ramadingaye pudotettiin alemmas omalle paikalleen. Johtuiko vaihdoista vai jostakin muusta, mutta ensimmäiset 10 minuuttia pallonhallinta oli selvästi KTP:llä ja joukkue sai aikaa pitkiäkin syöttöketjuja. Todella vaarallisia tilanteita ei kuitenkaan syntynyt. Ottelu ratkesi 65. minuutilla, kun kentän hahmo, 38-vuotias Kari Arkivuo syötti Chinedu Geoffreyn vapaaksi, eikä tämä erehtynyt, vaan sijoitti pallon takakulmaan. Tätä 2–0 maalia ennen oli nähty Arkivuolta komea saksipotkuyritys, jonka Diagne pystyi kuitenkin peittämään. Lahden kolmannen maalin iski vaihdosta tullut Pyry Lampinen 80. minuutilla, kun KTP:n puolustus ei pystynyt kunnolla purkamaan pallon Lepolan torjunnan jälkeen. Tylyt 3–0-loppunumerot eivät ehkä täysin vastanneet pelitapahtumia. Lahti pyöritti peliä enemmän, mutta laukauksia joukkueilla oli yhtä paljon, seitsemän kummallakin. Maalia kohti menneissä lahtelaiset olivat parempia (6–3), mutta kulmapotkuja kotkalaisilla oli enemmän (3–2). Lahtelaiset olivat kuitenkin tehokkaampia ja ansaitsivat voittonsa. Tosin Lahdenkin kolmesta maalista kaksi syntyi KTP:n myötävaikutuksella. Vastustajan topparin ei pitäisi päästä omalta puolelta maalintekopaikkaan asti. Kolmas maali taas muistutti kovasti HIFK:n ensimmäistä maalia. Silloinkaan ei palloa saatu purettua pois. KTP:kin sai pallon useasti hyökkäyskolmannekselle, mutta tilanteista ei saatu kehiteltyä yhtään niin sanottua A-luokan maalintekopaikkaa. Lahden maalivahdilla oli varsin helppo ilta. Sarjatilanne pysyi KTP:n kannalta muuttumattomana, kun pahin kilpailija AC Oulu hävisi samaan aikaan oman ottelunsa Ilvestä vastaan 1–0. Vanha ”huuhkaja” se vaan jaksaa. Kari Arkivuo (38) oli FC Lahden parhaimmistoa. Maalit: 12 min. 1–0 Eemeli Virta: KTP menetti pallon keskialueella. Toppari Virta nousi tontiltaan, kuljetti vieraiden kenttäpuoliskolle, ja 20 metristä lähtenyt laukaus painui vastustamattomasti ylärimaa hipoen Kotkan maalin oikeaan ylänurkkaan. 65 in. 2–0 Chinedu Geoffrey: KTP:n oikea puolustaja Diawandou Diagne liukastui märällä ja liukkaalla Lahden hiihtostadionin luonnonnurmella. Lahden Kari Arkivuo pääsi ohittamaan senegalilaisen ja syötti Geoffreyn vapaaseen laukaisupaikkaan Kotkan maalista katsottuna oikealta. 80 min. 3–0 Pyry Lampinen: KTP:n puolustus sekoilee purkupallossa maalivahti Anton Lepolaa myöten. Pallo ajautuu hetkeä aikaisemmin kentälle tulleelle Lampiselle, joka tällä rangaistusalueen rajan takaa oikealta takanurkkaan. Kokoonpanot, FC Lahti: Antonio Reguero; Loorents Hertsi (74. Lassi Forss), Eemeli Virta (varoitus), Mikko Viitikko, Kari Arkivuo; Henri Eninful, Matti Klinga (74. Kristian Yli-Hietanen, varoitus), Javi Hervas; Altin Zeqiri, Chinedu Geoffrey (83. Teemu Penninkangas, varoitus), Arlind Sejdiu (59. Pyry Lampinen). KTP: Anton Lepola; Diawandou Diagne (71. Matias Paavola), Michael Ogungbaro, Paavo Voutilainen, Rico Finnäs; Niklas Leinonen (46. Anton Eerola), Asier Arranz, Thomas Agyiri (varoitus); David Ramadingaye (varoitus, 84. Mohamadou Sissoko), Antti Mäkijärvi, Tiquinho (varoitus, 71. Johannes Laaksonen). Tuomaristo: erotuomari Oliver Reitala, avustavat Sami Nykänen, Tapani Olkku. Yleisöä: 1199. Tilastot (FC Lahti ensin mainittuna): laukaukset 7–7 (ensi jaksolla 4–3) , kohti maalia 6–3 (4–2 ), rikkeet 14–8 (9–5), paitsiot 1–3 (0–1), kulmapotkut 2–3 (1–1 ), keltaiset kortit 3–4 (yksi keltainen KTP:n vaihtopenkille), punaiset kortit 0–0, torjunnat 3–3 (2–3). RuutuPlussan Tähtipelaajat: 3 tähteä Kari Arkivuo FC Lahti, 2 tähteä Eemeli Virta FC Lahti, 1 tähti Javi Hervas FC Lahti Veikkausliigaa: FC KTP – HJK (Helsinki) Arto Tolsa Areenalla lauantaina 7.8.2021 kello 17.00 Kuopion Palloseura – FC KTP Kuopion keskuskentällä sunnuntaina 15.8.2021 kello 18.30 TEKSTI: Markku Kumpunen KUVAT: Jussi Rämä, Juhani Järvenpää ja Juha Tamminen