FC KTP Kotka ry

KTP onnittelee vuosipäiviään viettäviä legendojaan

KTP:n riveissä niin pelaajana kuin valmentajana vaikuttaneet Kalervo Paananen ja Heikki Immonen viettävät marraskuussa syntymäpäiviään. Paanasella tulee täyteen 19. marraskuuta täydet 80, kun taas Immonen ennätti täyttää jo 3. päivä kuluvaa kuuta täydet 70 vuotta.

Yhden A-maaottelun pelannut Paananen edusti pelaajana KTP:tä vuosien 1961–67 ja 1973–74 aikana. Näiden vuosien välissä hän pelasi HJK:ssa viiden kauden ajan. KTP:ssä pelatessaan Paananen oli voittamassa kahta Suomen Cupin mestaruutta vuosina 1961 ja 1967.

– Kyllähän lämpöisimmät KTP-muistot liittyvät menestyksen vuosiin, kun saavutimme cupin mestaruuksia, Paananen tuumaa.

Paananen viimeisteli molemmissa voitokkaissa loppuotteluissa maalin. Molemmat maalit olivat komeita kaukolaukauksia ylänurkkiin.

– Kaukolaukauksia ne tosissaan olivat. Ei käy kieltäminen, etteikö minulla silloin ollut hyvä potku. Se on sellainen asia, mitä pystyi kehittämään vain sitä treenaamalla, Paananen sanoo.

Valmentajana Paananen oli voittamassa uransa kolmatta cup-mestaruutta vuonna 1980.

Immonen omaa poikkeuksellisen pitkän pelaajauran ja poikkeuksellisen siinäkin mielessä, että hän edusti koko urallaan KTP:tä.

– Päivääkään en vaihtaisi pois. Jalkapalloinnostus lähti liikkeelle Leninin puistosta, jossa potkimme kavereiden kanssa, kunnes 7-vuotiaana liityin seuraan. Sauli Pietiläinen oli lapsuuden suuria sankareita, sillä hän asui samalla kadulla, Immonen kertoo.

Ensimmäinen ottelu KTP:n edustusjoukkueen paidassa on jäänyt mieleen.

– Se tapahtui samana vuonna, kun Arto Tolsa siirtyi kesken kesän Belgiaan ammattilaiseksi eli vuonna 1969. Se oli Suomen cupin ottelu, mutta vastustajaa en muista, Immonen sanoo.

Immosen peliura jatkui aina vuoteen 1989 saakka. Hän ennätti edustaa KTP:tä kolmella ylimmällä sarjatasolla. Suurin saavutus on vuoden 1980 cupin mestaruus.

– Se on oman urani suurin voitto. Harjoittelimme kaksi viikkoa ennen loppuottelua todella kovaa, koska halusimme, ettei Haka ainakaan juokse meiltä jalkoja alta. Haka taisi lopulta väsähtää, kun nousimme takaa rinnalle ja lopulta ohi, Immonen muistelee.

– Harjoituksissa meillä oli usein sikapeliä, jossa sai ottaa kaveria niin kovaa kuin vain pystyi. Aika lähellä oli tappelut, mutta harjoitusten jälkeen kaikki pitivät harjoituksia hyvinä, hän jatkaa.

Immonen toimi myös KTP:ssä valmentajana, korkeimmillaan vuonna 1994 Ykkösessä, johon vihreävalkoiset olivat nousseet. Immonen oli myös seuran reservijoukkueen KOOTEEPEEn valmentajana vuosituhannen vaihteessa.

– Voitimme Kolmosen maalisuhteella 126–12, mutta silloiset säännöt estivät reservijoukkueen nousun Kakkoseen. Jälkikäteen on selvinnyt, että myös seuran sisältä ei haluttu meidän nousevan ja nousu estettiin, Immonen sanoo.

Sekä Immonen että Paananen ovat tuttuja kasvoja KTP:n kotiotteluissa.

– Kyllähän sitä jonkin verran tulee kotiotteluissa käytyä, mutta nykyään puhtaasti fanin asemassa, Paananen toteaa.

– Kaikki kotiottelut tulee käytyä katsomassa, jos se vain suinkin on mahdollista. KTP kuuluu Veikkausliigaan, sillä se on yksi perinteisimmistä jalkapalloseuroista. Lähestyvä 100-vuotisjuhlavuosi kertoo, että seurassa on ennätetty tehdä historian saatossa paljon töitä, Immonen sanoo.img.jpgKuvassa:Heikki Immonen