FC KTP Kotka ry

Pelipäivän Pelaajakuva: #9 Aleksi Tarvonen

Aleksi Tarvonen on yksi vihreävalkoisen pelaajapolun käyneitä, joka on päässyt urallaan näyttämään taitoja myös muissa suomalaisissa seuroissa. Kotkasta Ilveksen ja KPV:n riveihin ponnistanut Tarvonen palasi kasvattajajoukkueeseensa kaudeksi 2021. Minkälainen on ollut Tarvosen matka aina tähän päivään asti?

Kotitalon takana ollut puisto luonnonnurmen kanssa tarjosi puitteet jalkapalloon jo nuoresta pitäen, joka sai Aleksi Tarvosen innostumaan lajista. Kaksi täydellisesti sijoittunutta puuta muodostivat ikään kuin maalin, jota kohti pystyi harjoitella maalintekoa. Vaikka äiti veikin jääkiekkoharjoituksiin, ei nuori Tarvonen suostunut menemään edes jäälle asti vaan seurasi muiden harjoittelua katsomon puolelta. Jalkapallo oli alusta asti laji, jonka parissa hän viihtyi.

- Kun menin futistreeneihin, niin tiesin heti siitä, että tätä haluan tehdä, Tarvonen kertaa alkuaan jalkapallon parissa.

Ennen siirtymistä vihreävalkoiseen pelaajapolkuun, aloitti Tarvonen harrastamisen Metsolan Jehun korttelijoukkueessa, josta siirtyi vielä Kotkan Nappuloihin. C-junioreissa pelatessaan kotkalaishyökkääjä siirtyi nykyiseen seuraansa, käyden läpi junioripolun ja päästen aina edustusjoukkueen riveihin. Hänelle seura tarjosi selkeän pelaajapolun sekä esikuvia, jotka auttoivat eteenpäin kohti ammattilaisuraa. Yhtenä nuoruuden esikuvanaan Tarvonen mainitseekin KTP:stä maailmalle lähteneen Teemu Pukin.

- Työnteko, kovan työnteon kautta hyviä asioita tapahtuu, Tarvonen kertoo opiksi, joka jäi juniorivuosilta mieleen.

Nuoresta asti Tarvonen on tiennyt haluavansa olla hyökkääjä ja pelaaja, joka tekee maaleja, vaikka alkuun pelasikin vähän siellä täällä. Kuitenkin yhtenä merkittävänä muutoksena oli, kun Petri Ihonen tuli junioreissa valmentajaksi ja hän näki Tarvosessa potentiaalin kärkipelaajana. Sen jälkeen hän pelasi kyseisellä pelipaikalla junioriessa ollessaan.

Tarvonen on noussut junioripolkua pitkin KTP:n edustukseen. (kuva: Mikko Mäkelä)

Sarjojen välisessä seilauksessa mukana

Päästyään mukaan edustusjoukkueeseen, toimi silloin vielä kaksi joukkuetta; FC KooTeePee ja Kotkan Työväen Palloilijat (eli KTP). Oman matkansa ammattilaisuralla Tarvonen aloitti vuonna 2010 KTP:n parissa. Debyyttinsä edustusjoukkueen kanssa Tarvonen pääsi tekemään kolmosdivarissa, ollessaan vasta 15-vuotias. Ensimmäinen ottelu pelattiin tutulla kotinurmella Arto Tolsa Areenalla ja Tarvosen muistoihin on jäänyt, kuinka pääsi pelaamaan Mauri Keskitalon kanssa kärkiparina.

Tarvonen ehti hakea kokemusta muutaman kauden verran divarin puolelta, kunnes joukkueiden yhdistymisen myötä nykyinen FC KTP nousi kabinetin kautta Veikkausliigaan, kun FC Hongalle ei myönnetty liigalisenssiä. Nuori hyökkääjä pääsikin hakemaan kaudella 2015 ensikosketuksensa Veikkausliiganurmelta. Vaikka kauden päätteeksi vihreävalkoinen joukkue karsiutui takaisin Ykköseen. Oli se silti opettava kokemus Tarvoselle.

- Seuraavana vuonna mentiin takaisin Kakkoseen ja siitä noustiin takaisin Ykköseen, hyökkääjä muistelee näkemäänsä seilailua sarjatasojen välillä.

Ennen siirtymistä Ilvekseen, ehti Tarvonen olla mukana näkemässä monelle kotkalaiskannattajalle varsin tutut kaudet, kun joukkue seilasi eri sarjatasojen välillä. Ennen siirtoaan hän ehti olla vielä mukana nostamassa vihreävalkoisia takaisin Ykköseen. Kaudet olivat kuitenkin antaneet nuoresta iästä huolimatta Tarvoselle paljon kokemusta aina Veikkausliigasta lähtien.

Vihreävalkoisessa paidassa Tarvonen on ehtinyt nähdä niin nousut kuin laskut sarjatasojen välillä. (kuva: Mikko Mäkelä)

Siirto perinteikkääseen Ilvekseen

Kaudeksi 2019 Tarvonen siirtyi Veikkausliigassa pelaavaan tamperelaisjoukkueeseen, Ilvekseen. Uusi joukkue toi muutosta ja nuori hyökkääjä pääsi näkemään enemmän ammattilaispelaajan arkea sekä huippuseuran toimintaa. Kauden aikana Ilves voitti Suomen Cupin mestaruuden sekä oli Veikkausliigan mestaruustaistossa mukana. Myöhemmin pronssimitali jäi niukasti saamatta, kun Honka onnistui viemään sarjan 3. paikan maalieron turvin.

- Tiesin, että meillä on hyvä joukkue ja asiat tehdään eri tavalla mihin oli tottunut. Halusin pelata paljon ja lyödä läpi, Tarvonen kertaa odotuksiaan ennen Ilves-kauden alkua.

Ilveksen paidassa Tarvonen pääsi debytoimaan kauden kolmannessa ottelussa vieraskentällä, kun vastassa oli SJK Akatemia. Uudessa joukkueessa loukkaantuminen kuitenkin vaivasi ja suurimman osan kaudesta Tarvonen olikin poissa pelikentiltä, keskittyen toipumiseen. Kausi kokonaisuudessaan opetti kuitenkin paljon, kun pääsi pelaamaan sekä harjoittelemaan hyvien pelaajien sekä huippujoukkueen kanssa. Lopulta Ilveksessä kotkalaishyökkääjä pelasi kahdeksan ottelun verran ennen loukkaantumista. Kahdessa ottelussa hän oli vaihdossa, muttei päässyt ottelun aikana kentälle.

Katsoessaan taakse kautta 2019 ja aikaansa Ilveksessä, huomaa Tarvonen selkeät erot itsessään pelaajana ja kuinka on pelaajatyypiltään muuttunut paljon. Ilves-vuoden aikana Tarvonen kertoo treenanneensa paljon fyysisiä ominaisuuksia, jonka kautta on tullut kokonaisvaltaisemmaksi pelaajaksi.

- Mitä vanhemmaksi on tullut ja fysiikka kehittynyt, on pelipaikka alkanut muovautua tarkemmin.

Uudet tuulet KPV:ssä

Rikkonaisen kauden jälkeen Tarvonen halusi uuden alun, vaikka sopimusta oli jäljellä vielä Ilveksessä. Toivottu uusi alku löytyi KPV:n riveistä kaudella 2020. Tällöin Ykkösessä pelannut KPV panosti tulevaan kauteen ja haali itselleen hyviä pelaajia, toiveena sarjanousu. Joukkue tarjosi myös pelaajille hyvät olosuhteet. Näin päätös uudesta joukkueesta syntyi ja Tarvonen siirtyi Kokkolaan pelaamaan.

- Meillä oli tosi hyvä, näin mahdollisuuden ottaa isoa roolia, Tarvonen kertaa ensiajatuksiaan uudesta joukkueesta ja sen tarjoamista mahdollisuuksista.

Kautta hyökkääjä pitää tapahtumarikkaana; pelit olivat todella ailahtelevia. Joukkue saattoi voittaa ensiksi sarjanousija AC Oulun ja sen jälkeen hävitä Gnistanille, joka taisteli sarjapaikastaan. Parhaimpina hetkinä KPV oli Tarvosen mukaan sarjan paras joukkue ja toisena hetkenä sarjan huonoin joukkue. Kauden aikana hän ehti myös nähdä kolme eri valmentajaa joukkueen puikoissa. Loppukaudesta oli selvää, että joukkue pärjäisi, mutta nousu ei ollut enää mahdollista, KPV jäi keskikastiin.

Henkilökohtaisesti kausi sujui Tarvoselta omien sanojen mukaan hyvin. Tilastot myös tukevat tätä, sillä pelikentällä hänet nähtiin kauden aikana jokaisessa 22. ottelussa avauksessa ja maaleja syntyi kymmenen. Suomen Cupissa Tarvonen onnistui maalinteossa neljästi, joten KPV-paidassa maaliverkko heilui yhteensä 14 kertaa kaudella 2020. Vaikka joukkueen kausi ei sujunut niin kuin oli toivottu niin Tarvonen onnistui omassa tekemisessään mainiosti.

Vaikka KPV:n tavoite liiganoususta ei toteutunutkaan, onnistui vihreävalkoiset nousemaan Veikkausliigaan samaisella kaudella. Tällä kertaa Tarvonen seurasi nousutaistoa sivusta.

- Jos jollekin muulle joukkueelle liiganousun olisi suonut niin KTP:lle, Tarvonen kertoo.

Vuodet uusissa joukkueissa kehittivät Tarvosta ja hän itse näkee tulleensa ammattimaisemmaksi pelaajaksi sinä aikana. Kasvattajaseuraansa hän palasi valmiimpana pelaajana, joka oli henkisesti kasvanut näiden muutaman muualla vietetyn kauden aikana.

Kasvattajaseuraansa Tarvonen palasi Veikkausliigakaudeksi. (kuva: Mikko Mäkelä)

Paluu kasvattajaseuran paitaan ja Veikkausliigaan

Vietettyään kaksi kautta muualla, palasi Tarvonen takaisin juurilleen. Edellisen kauden päätteeksi vihreävalkoiset olivat nousseet takaisin Veikkausliigaan sarjanousun myötä. Yhden kauden mittaisen tauon jälkeen myös kotkalaishyökkääjä pääsi tekemään paluun liigakentille.

- Muutama muukin tarjous oli, mutta veri veti takaisin Kotkaan ja halusin kokea sen, että kotikaupungissa pelataan Veikkausliigaa, Tarvonen kertaa ajatuksiaan paluusta kasvattajaseuraan.

Paluun hän näki mahdollisuutena, jota hän odotti paljon. Henkilökohtaiset odotukset kauteen oli ottaa isoa roolia Veikkausliigassa ja joukkueena pärjätä sarjassa. Loppujen lopuksi kausi ei sujunut kotkalaisjoukkueelta toiveiden mukaisesti. Suora sarjatippuminen takaisin Ykköseen odotti kauden päätteeksi. Kauden aikana Tarvonen nähtiin avauksessa kahdeksan kertaa ja vaihtopelaajana kuudesti. Maaliverkkoa hän onnistui heiluttamaan kahdesti, ensin FC Honkaa vastaan ja kauden viimeisessä ottelussa IFK Mariehamnia vastaan.

Pelaajana Tarvonen pystyi pelaajana tuomaan joukkueelle tietynlaista vaatimustasoa sekä omalla esimerkillään näyttämään minkälaista työntekoa uusi sarja vaati. Kerratessaan kautta Tarvonen mainitsee muutamat hyvät hetket alkukaudella, vaikka muuten joukkueella ei ollut riittävää tasoa, jotta olisi pystynyt säilyttämään sarjapaikkansa Veikkausliigassa. Joukkue kuitenkin yritti kaikkensa sarjapaikan säilyttämiseksi, mutta tällä kertaa se ei riittänyt.

Vahva paluu Ykköseen

Tällä kaudella hyökkääjä kertoo silmissään olleen sarjanousu, vaikka sitä ei ole joukkueen kanssa niinkään ääneen mainittu. Omaksi tavoitteekseen Tarvonen mainitsee myös halun olla sarjan parhaimpia hyökkääjiä sekä tehdä paljon maaleja. Joukkueen hän näkee tasaisena ja, että heillä on paljon hyviä pelaajia; kilpailu pelipaikoista käy kovana. Yhdeksi hyväksi tekijäksi hän myös mainitsee valmennuksen myötä tulleen muuttuneen kulttuurin, se on entiseen verrattuna muuttunut aika lailla täysin; mennen ammattimaisempaan suuntaan.

- Olemme tosi yhtenäinen joukkue ja meillä on hyvä yhteishenki. Se on vahvuus meille joukkueena. Meillä on myös laaja rinki hyviä pelaajia ja kilpailutilanne on hyvä, Tarvonen kertoo tämän joukkueen kauden vahvuuksiksi.

Kaudella kärsitty loukkaantuminen oli Tarvoselle vaikea. Ennen tätä hän oli kuntoutunut edellistalven polvileikkauksesta, jonka tausta oli Veikkausliigakauden polvivammassa. Alkuun hän sairasti koronan, jonka jälkeen erinäiset vaivat estivät pelaamisen eikä pelikuntoon palautuminen ollut helppoa. Tarvonen oli pitkälle kautta poissa kokoonpanosta, kuntoutuen takaisin pelikuntoon. Paluu pelikentille tapahtui kauden puolivälissä pikkuhiljaa, peliminuutteja tulikin ensin maltillisesti. Tarvonen onnistui avaamaan maalihanat kuitenkin jo ensimmäisessä ottelussa takaisin. Sen jälkeen pallo on uponnut vastustajan maalivahdin selän taakse seitsemän kertaa.

- Kausi on ollut nousujohteinen, olemme menneet peli kerrallaan. Laadukkaalla treenaamisella tulemme olemaan hyviä.

Perjantain vastustaja on Tarvoselle erittäin tuttu. Kaikki tietävät ottelun panoksen, vihreävalkoiset ovat kolmen voiton päässä sarjanoususta sekä -voitosta. Vaikka ovatkin nyt sarjataulukon ensimmäisenä, ei mitään voi vielä laskea sen varaan, sillä piste-ero turkulaisjoukkueeseen on vain yksi piste. Tulevaan otteluun lähdetään samalla tavalla kuin muihinkin, valmistaudutaan samalla tavalla ja omaan tekemiseen täytyy luottaa. Se on tuonut tähänkin asti tuloksia, Tarvosen mukaan paniikkia ei ole.

Ylempää loppusarjaa ei ole enää montaa ottelua jäljellä. Minkälainen Aleksi Tarvonen nähdään vielä kentällä näissä otteluissa?

- Nälkäinen ja voitonhaluinen. Lupaan, että annan kaikkeni, Tarvonen kertoo.

Loukkaantumisen jälkeen Tarvonen on onnistunut tekemään yhteensä kahdeksan maalia. (kuva: Mikko Mäkelä)

Lempijoukkue?: Liverpool FC

Kumman ottaisit pelipariksi kentällä - Topi Pasi vai Antti Mäkijärvi?: Antti Mäkijärvi

Miten rentoudut jalkapallon ohella?: Käymällä kahvilla ystävien kanssa

Paras biisi kuunnella ennen ottelua?: Bon Jovi - Livin' on a Prayer

Lempipaikka Kotkassa?: Sapokka