Jälkiviilto, osa 1: ”Penkille kauden stressittömin toinen puoliaika”

Uudessa otteluita analysoivassa juttusarjassa käydään läpi KTP:n ylemmän loppusarjan ottelut yhdessä päävalmentaja Jussi Leppälahden kanssa. Ensimmäisessä osassa analysoidaan perjantaina otettu murskavoitto Järvenpään Palloseurasta. Jälkiviillossa analyysit tehdään aina nojautuen samoihin elementteihin.

Lähtökohdat

Isona asiana ennen ottelua oli se, että pystyisimmekö pelaamaan periaatteidemme mukaisesti. Jos pystymme siihen, ei JäPS siihen pysty vastaamaan. Toinen iso asia oli myös se, että miten mentaalisesti olemme valmiita otteluun.

Emme voi lähteä otteluun pelkästään jännitteen ja aggression kautta, vaan otteissa pitää olla myös rentoutta. Onneksi alkulämmittelyssä havaitsin jo sen, että pelaajat ovat pelissä hyvällä tekemiselle liikkeellä.

Kokoonpano

Kokoonpano pisti hieman mietittymään, sillä Rudinilson Silva sai edellisessä ottelussa tällin ja piti miettiä, voidaanko häntä käyttää vai ei. Sitten mikä on Michael Ogungbaron tilanne, voidaanko hänet laittaa avauskokoonpanoon ja kuinka paljon pystyy pelaamaan.

Sitten miettimisen aihetta antoi myös wingback-positio vasemman puolen osalta. Päädyimme sitten Joni Mäkelään. Lisäksi mietintää antoi hieman yläkolmikko, sillä Benny Ashley-Seal on kärsinyt hieman vammasta ja päätimme antaa hänelle huilia.

Otteluun lähtö

Yritimme jo avauspotkussa hieman erilaista kikkaa, kunnes ottelun erotuomari päätti uusia sen. Siitä sitten JäPS sai ensimmäisen hyökkäyksen. Kun saimme oman ensimmäisen hyökkäyksen ja paikkamme, onnistuimme heti maalinteossa. Oli tärkeää saada avausmaali nopeasti, koska tiesimme JäPS:n vaarallisuuden erikoistilanteissaan.

Ensimmäinen puoliaika

Yksi merkittävä asia nousee esiin. Ollessamme pallollisena joukkueena, otti JäPS meidät miesvartiointiin. Oli tärkeää, että yläkolmikko tekee pallottomia juoksuja ja tekemään tiloja. Pystyimme olemaan rauhallisia pallon kanssa ja syöttelemään hyvällä tempolla. Wingbackien liike hyökkäyssuuntaan oli erinomaista ja siten meitä oli vaikeaa saada kiinni.

Toinen puoliaika

Jälkikäteen ajateltuna peli ratkesi ensimmäisen puoliajan aikana. Penkille tämä oli kauden stressittömin toinen puoliaika tähän mennessä. Arvopohjamme ei kuitenkaan salli intensiteetin laskemista ja oli hienoa, että pystyimme tekemään lisää maaleja, sillä se voi olla sarjankin kannalta merkittävää.

Erikoistilanteet

Tiesimme näiden olevan iso osa JäPS:n hyökkäyspelaamista. Meillä oli isona teemana ottelussa heidän erikoistilanteisiin iskeminen vastahyökkäyksin, kunhan olimme ensin voittaneet ykkös- ja kakkospallot. Meillä oli hyvät kulmapotkut ja yksi maalikin tuli kulman jälkiaallosta. Tämä oli hyvä erikoistilanteiden voitto meille.

Yleiset huomiot

Olimme todella hyviä irtopalloissa, kun olimme voittaneet ensin ykköspallon. Tästä pitää antaa keskikentälle ja puolustukselle isot propsit. Toiminta oli jopa tasoa par excellence.

Parannettavaa

Ensimmäisenä tulee laitamurtautumistilanteet. Emme löytäneet sellaisia kombinaatioita, mistä esimerkiksi PEPO-pelissä syntyi ensimmäinen maalimme. Näitä asioita käymme läpi seuraavissa harjoituksissa.

Toisena asiana se, että miten puolustuslinjamme hoitaa niin sanotun Juden. Eli puolustuslinjan pitää hoitaa aggressiivisemmin pumppausta pallon mukaan. Sitä pitää tapahtua seuraavassa ottelussa Jaroa vastaan, sillä hekin hyökkäävät sangen suoraviivaisesti.