Pelipäivän Pelaajakuva: #26 Matias Paavola

Pelipäivän Pelaajakuva: #26 Matias Paavola


Syyskuinen keli on valloittanut Arto Tolsa Areenan: ilma on viilentynyt ja merituuli tuntuu entistä vahvemmalta. KTP:n edustusjoukkueen katse ja keskittyminen on kuitenkin suunnattu jo tulevaan nousutaistoon. Harjoitusten loputtua, istuu Matias Paavola areenan tutuilla muovipenkeillä; valmiina avaamaan omaa matkaansa jalkapallon parissa.


Kun 5-vuotias Matias Paavola saapui isänsä kanssa Arto Tolsa Areenan takana sijaitsevalle kentälle ensimmäisiin harjoituksiin, jäi jalkapallo mukaan elämään. Sen jälkeen hän on läpikäynyt vihreävalkoisen junioripolun: aina juniorista edustukseen asti. Ennen kuin seurat yhdistyivät, aloitti hän harrastuksen Kotkan Nappuloiden järjestämästä Saaren Poikien korttelijoukkueesta. Kunnes tuli aika valita joukkue, jossa harrastus jatkuisi. Uusi juniorijoukkue löytyi FC KooTeePeen perustamasta juniorijoukkueesta, jossa harjoittelu jatkui.

Katsoessaan taakse juniorivuosiaan vihreävalkoisten parissa, voi Paavola todeta kasvattajaseuran olleen hänelle hyvä. Valmentajat antoivat nuoresta pitäen hänelle vastuuta sekä luottoa. Mukaan tarttui myös oppeja, joita puolustaja voi vielä tänä päivänäkin muistella ja hyödyntää. Yhden niistä hänelle tarjoili legendaarinen KTP-kannattaja, Jaska Tiitinen, joka valmensi Paavolan juniorijoukkuetta.

- Jaska painotti aina vasemman jalan tärkeyttä, kuinka vasenta jalkaa pitää treenata paljon ja sen täytyy olla kunnossa, Paavola kertaa kuultuja neuvoja.

Juniorivuosilta KTP:n paidassa tarttui mukaan myös hyviä muistoja. Yhtenä niistä on se, kuinka nuori Paavola saattoi nykyisen joukkuekaverinsa, Johannes Laaksosen, kotiottelussa kentälle. Mieleen on myös painunut, kuinka sitoutuneisuudesta lajin parissa hänet palkittiin Arto Tolsan kuvalla. Myös muita jalkapallomuistoja löytyy lapsuudesta, kun Paavola katsoi Youtubesta Ronaldinhon pelivideoita, vaikka omien sanojen mukaan ne eivät pelaamiseen vaikuttanut.

Matias Paavola pelaamassa kaudella 2018 FF Jaroa vastaan, joka on tuttu vastustaja myös tältä kaudelta. (kuva: Mikko Mäkelä)

Edustusjoukkueen treenirinki ja debyytti Ykkösessä

Mukaan edustuksen harjoittelurinkiin Paavola pääsi 16-vuotiaana, edustusjoukkueen pelatessa kaudella 2015/2016 Ykkösessä. Kun ensimmäistä kertaa oli aika mennä edustuksen koppiin, mukana oli pientä jännitystä, mutta Paavola muistaa edelleen sen tilanteen ja hetken.

- Kun ensimmäisen kerran kävelin edustuksen koppiin ja istuin Jussi Aallon viereen; siinä oltiin aika hiljaista poikaa.

Loukkaantuminen kuitenkin vaivasi vuotta, eikä Paavola päässyt vielä debytoimaan edustusjoukkueen kokoonpanossa. Seuraavalla kaudella vihreävalkoiset nousivat Ykköseen ja kotiottelussa JJK:ta vastaan pääsi Paavola vaihdosta pelaamaan ensimmäiset minuuttinsa edustuksen kanssa.

- Viisi minuuttia pääsin pelaamaan oikeaa laitalinkkiä, kun tulin Aleksi Tarvosen tilalle kentälle, Paavola muistelee debyyttiään.

Mieleen on jäänyt edustuksen kanssa myös ensimmäinen maali. Paavola osui ensimmäisen kerran edustusjoukkueessa pelatessaan kaudella 2020 Ykkösessä, kun vihreävalkoiset pelasivat vierasottelun MuSan vieraana. 62. minuutin kohdalla puolustajan paikalla pelaava Paavola vei KTP:n maalillaan 0–4 johtoasemaan. Samainen ottelu päättyi vihreävalkoisten 0–6 voittoon Porin Stadionilla.

Koronan tuomasta epävarmuudesta sarjanousuun

Kun Ykkösen kautta 2020 miettii, monelle tulee mieleen koronapandemia. Myös Paavola muistelee kautta ja pandemian tuomaa epävarmuutta. Kellään ei ollut tietoa, miten kausi voisi jatkua ja mitä oikeastaan tulee edes tapahtumaan. Yhdessä hetkessä kaikki meni aivan uusiksi, epätietoisuus valtasi ihmiset ja kausi jouduttiin keskeyttämään. Pakollisen tauon jälkeen kausi saatiin kuitenkin uudestaan käyntiin. Kun pelaamista päästiin jatkamaan, oli vihreävalkoisten peli-ilme erilainen ja hommat rullasivat. Kaiken keskellä joukkueessa oli hyvä fiilis ja voittoja kertyi tilille, vieden joukkueen aina nousukarsintoihin asti.

Erikoisen kauden loppua kohden mennessä myös Paavola sai enemmän peliaikaa sekä vastuuta pelikentillä. Loppupuolella puolustaja alkoikin olla jo vakiokasvo avauskokoonpanossa, ollen tärkeänä osana mukana viemässä joukkuetta kohti taistoa Veikkausliigapaikasta. Erikoinen kausi saikin kaikista parhaimman päätöksen, joka venyi aina Turun Veritas Stadionille asti. Vierasottelussa KTP voitti nousukarsinnat vierasmaalisäännöllä. Ollen itse asiassa viimeinen joukkue, joka on noussut kyseisen säännön turvin, sillä seuraavaksi kaudeksi se poistui Ykkösestä.

- Turussa pelatun ottelun tunnelma oli hieno. Paikalla oli paljon omia kannattajia, jotka pitivät ääntä koko ottelun ajan, Paavola kertoo ottelun tunnelmista.

Joukkueen sisällä oli aistittavissa pientä jännitystä ennen tärkeää ottelua, mutta tunnelma oli kuitenkin siihen nähden hyvin rento. Jokaisella oli vahva luotto omaan tekemiseensä. Paavolalle itselleen noin ison ja tärkeän ottelun pelaaminen oli hieno kokemus, joka nousee myös yleensä ensimmäiseksi mieleen, kun uraa vihreävalkoisessa paidassa miettii. Ottelussa TPS siirtyi ensimmäisenä johtoon, mutta Paavolan keskitys ja siitä syntynyt Antti Mäkijärven puskumaali toivat vihreävalkoiset tasoihin.

- Kun päätösvihellys kuului, tuli pieni tunteenpurkaus. Ei oikein tiennyt minne pitää mennä tai kenen kanssa menee juhlimaan. Ei voinut uskoa, että se on totta, Paavola kertaa vielä nousuun johtaneen ottelun loppuhetkiä.

Ottelun jälkeen fiilis pysyi korkealla ja nousujuhlat fanien kanssa kruunasivat kauden Paavolalle.

Nousukarsinnan toisessa ottelussa KTP:n tasoitusmaali syntyi jatkona Paavolan keskityksestä. (kuva: Mikko Mäkelä)

Vaikea, mutta opettavainen kausi Veikkausliigassa

Sarjanousun jälkeen oli aika suunnata katse kohti tulevaa kautta Suomen korkeimmalla sarjatasolla, Veikkausliigassa. Vaikka KTP:n osalta kausi ei sujunutkaan niin kuin oli suunniteltu ja vierailu Veikkausliigassa jäi yhden kauden mittaiseksi: opetti se omalta osaltaan paljon. Sillä kaudella he eivät olleet joukkueena valmiita sarjan tasoon, mutta oppivat mitä Veikkausliiga vaati tulosten eteen.

- Kauteen, kun lähdettiin en ollut selkeä avauksen pelaaja, mutta mitä enemmän kausi eteni: sain enemmän vastuuta ja minuutteja.

Edeltävänä kautena Paavola pelasi 18 ottelussa, yhteensä 954 minuuttia. Peliaikaan nähden hän pelasi hyvin, syöttäen myös yhden maalin. Vaikka parannettavaa silti jäi omasta mielestä pelillisesti. Uusi, korkeampi sarjataso kuitenkin opetti paljon. Paavolan mukaan pelaaminen sen tason joukkueita ja pelaajia vastaan kehitti häntä pelaajana.

- Tietenkin kehittää itseään, kun pääsee pelaamaan parhaimpia hyökkääjiä vastaan ja puolustamaan heitä. Pelien taso kehitti minua.

Vaikea kausi Veikkausliigassa opetti paljon. Paavola oli mukana kotiottelussa Ilvestä vastaan, joka päättyi 1–1. (kuva: Mikko Mäkelä)

Sarjaykkösenä ylempään jatkosarjaan

Tällä kaudella Paavola on pelannut tähän mennessä 20 ottelussa, keräten yhteensä 1523 minuuttia. Hänen edellään ei ole montaa pelaajaa, jotka olisivat kauden aikana saaneet enemmän peliminuutteja otteluissa. Kauteen on mahtunut myös alkukauden KPV-vierasottelussa syntynyt maali sekä PIF-kotiottelun maalisyöttö. Ykkösessä Paavola onkin vakiinnuttanut paikkansa aloituskokoonpanossa.

Tämän kauden joukkueen Paavola näkee yhtenäisempänä kuin ennen. Valmennustiimi on onnistunut luomaan vaativan, mutta kehittävän ympäristön, jossa voi menestyä, kun antaa kaikkensa. Samaan aikaan puhutaan kuitenkin rennosta ympäristöstä, jossa jokainen pelaaja voi olla oma itsensä. Omalla kohdallaan hän näkee tärkeiksi palaverit, joissa valmentajien kanssa on yhdessä käyty läpi kehittämisen kohteita. Tärkeää on ollut, että valmennus on voinut myös näyttää, miten niitä on lähdetty kehittämään ja taanneet keinot siihen.

- Tällä kaudella olemme olleet kauden alusta asti kärkikahinoissa ja olemme se joukkue kenet muiden pitää voittaa, Paavola toteaa tämän kauden joukkueesta. Edellisen kerran Ykkösessä KTP jahtasi kauden läpi AC Oulua, joka nousi kauden päätteeksi suoraan Veikkausliigaan. Nyt siihen on tullut muutos.

Runkosarjasta puolustajan mieleen on jäänyt viimeinen kotiottelu, jossa vieraaksi saapui FF Jaro. Ottelussa nähtiin myös kauden ennätysyleisö, kun Tolsalla oli 2 315 kannattajaa paikalla. Lisäajalla syntynyt Rudinilson Silvan maali onnistui räjäyttämään katsomon juhlintaan. Tunnelma areenalla oli huikea ja voittomaali nosti vihreävalkoiset sarjataulukon kärkeen. Runkosarjan voiton sinetöi vielä voitto Helsingistä, kun PK-35 kaatui 0–1 voitossa.

Jatkosarjan ensimmäisessä ottelussa Tolsalle saapuu vieraaksi JäPS. Joukkue on tältä kaudelta tuttu ja onnistui voittamaan Järvenpäässä KTP:n. Siihen kuitenkin reagoitiin ja seuraavassa ottelussa vihreävalkoiset tasasivat kauden voitot. Paavolan mukaan joukkueena JäPS on uniikki ja koko ajan täytyy olla keskittynyt peliin, sillä jos vastustaja saa pallon: hyökkäävät he nopeasti. Tulossa on ottelu, jossa vihreävalkoiset pitävät paljon palloa itsellään.

Mutta minkälainen Matias Paavola nähdään jatkosarjassa?

- Intensiivinen ja taisteleva, mutta samaan aikaan rauhallinen.


Tällä kaudella Paavola on kerännyt otteluissa 1523 peliminuuttia. (kuva: Mikko Mäkelä)


Odotetuin ottelu jatkosarjassa?: TPS-ottelu kotona, toivottavasti tupa on täynnä

Lempijoukkue?: Manchester United

Lempipaikka Kotkassa?: Mussalon golf-kenttä

Posso vai lihis?: Posso

Lempiruoka?: Uunilohi ja juurekset

Paras biisi kuunnella ennen matsia?: Asa - Pojat teki soppaa

Tavoitteet uralla?: Pelata ulkomailla