FC KTP Kotka ry

Voittomaali käynnisti bileet

Olihan ottelu. KTP ja FF Jaro järjestivät perjantaina Arto Tolsa -areenan kauden ennätysyleisölle (2315) sellaisen jalkapalloelämyksen ettei paremmasta väliä. Hurjia juonenkäänteitä sisältäneestä ottelun käsikirjoituksesta ei draamankaarta puuttunut, kun KTP löi pietarsaarelaisjoukkueen maalein 2–1 (0–0) nousten samalla ensimmäistä kertaa tällä kaudella Ykkösen sarjataulukon piikkipaikalle.

Ensimmäistä kertaa tappioasemassa kotikentällään ollut KTP osoitti mentaalisen kovuutensa pystyessään hinaamaan itsensä voittajaksi, vaikka se oli vielä varttitunti ennen loppuvihellystä jäämässä pisteittä.

Draamaa koettiin lähes välittömästi, sillä vain kolmen minuutin pelin jälkeen Jaron maalivahti Mykyta Savchenko makasi maassa, kun KTP:n Joni Mäkelän jalka osui vahingossa veskaria päähän kotkalaishyökkääjän yritettyä nostaa pelivälinettä maaliin Valtteri Vesiahon pitkästä syötöstä. Palloa päällään rankkarialueen ulkopuolella tavoitellut Savchenko selviytyi kolhusta säikähdyksellä ja Mäkelä varoituksella.

Kovan onnen soturi Savchenko koki jälleen kovia, kun puoli tuntia oli pelattu. Tuolloin hän ja KTP:n paidassa jälleen erinomaisesti pelannut Johannes Laaksonen rynnistivät yhtä aikaa samaan palloon.

Tällä kertaa enemmän kärsi Laaksonen, sillä isku oli niin kova, että keskikentän kuninkaan peli oli päättyä siihen. Kovan kipukynnyksen omaava KTP-kasvatti sitkeili kuitenkin kentällä pelin loppuun asti, vaikka hänen ilmeestään ottelun jälkeenkin näki, että kipeää teki.

Kolmen häkin toinen puoliaika

KTP pystyi paineistamaan Jaroa niin hyvin prässillään, että vierailla oli suuria ongelmia pelinrakentelussaan. Jarokin prässäsi varsinkin avauspuoliajalla ärhäkästi, mutta KTP selvitti paineen paljon paremmin. KTP:llä oli pari hyvää tekopaikkaa (Joni Mäkelän vapari ja Matias Paavolan pusku) toisen puoliajan ekalla vartilla, mutta sitten kävi, kuten usein käy. Jaro pääsi 66. peliminuutilla kuin varkain vastahyökkäykseen ja Emile Paul Tendeng vapautti Joni Remesahon maalintekoon nätillä syötöllä.

- Pieni uinahdus, kun oli vähän löysä prässi ja pelaajien etäisyydet olivat liian pitkät, KTP:n päävalmentaja Jussi Leppälahti kommentoi avausmaalia.

Maalinsa jälkeen Jaro puolusti matalalla ja sillä oli boxissa ylivoima. KTP yritti saada juoksuja linjan taakse, mutta vaikeaa oli. KTP:n sitkeä punnerrus palkittiin 77. minuutilla. Vesiaho lähetti pitkän maalipotkun, jonka Benny Ashley-Sealin tilalle vaihdettu Mika nerokkaasti hyödynsi. Jaron puolustus uinahti, kun se jätti espanjalaiskärjen vapaaksi "paitsioasemaan". Maalipotkuissa ei paitsiota tunnetusti ole, joten Mika kiitti ja laukoi pallon verkkoon harhauttelujensa jälkeen.

- Mika näytti, miten velmu hän on. Hän lukee erittäin hyvin puolustajia, heidän elekieltään ja hakee puolustuksista tiloja. Ei kovin moni Ykkösen hyökkääjä pysty tekemään tuollaista maalia, Leppälahti kehui kauden kahdeksannen maalinsa tehnyttä pelaajaansa.

- Kun hän oli tulossa vaihdosta sisään, niin yritin antaa ohjeita, missä niitä tiloja on. Hän sanoi, että "joojoo", älä stressaa siinä. Hän sanoi katsoneensa tunnin tätä peliä. Oli myös hieno syöttö Vesiaholta, Leppälahti jatkoi.

Kun KTP:n vaihtopelaaja Antti Mäkijärven vapaapotku ja Jaron Jami Kyöstilän 91. minuutilla laukoma lähivetokaan eivät muuttaneet tasanumeroita, luulivat monet, että pisteet jaetaan, kuten Pietarsaaressakin, missä Mika hyödynsi Jaron nuoren maalivahti Joas Snellmanin lipsahduksen tasoittaen 2-2:een aivan viime sekunneilla. Loppuhetkien draamaa ei kuitenkaan puuttunut nytkään.

David Ramadingaye ehti hankkia vielä raitapaidoille kulmapotkun ja KTP:n toppari Rudinilson laukoi pelivälineen maaliin kulmurin antaneen Joni Mäkelän ja vaihtomies Santeri Steniuksen esityöstä, kun käynnissä oli jo 93. peliminuutti. Katsomo räjähti ja meno muistutti etelämaista karnevaalia, kun kotkalaisyleisö hyppi ja pomppi riemuitessaan sarjakärkeen siirtymistä.

"Sikahienolta tuntuu"

KTP:ssä oli monta onnistujaa, mutta yksi oli kuitenkin ylitse muiden. Johannes Laaksonen, joka valitettavasti sai varoitustilinsä täyteen, eikä pelaa runkosarjan päätöskierroksen pelissä ensi lauantaina, oli raitapaitojen raivokkaan taistelun ruumiillistuma.

- Mun mielestä Jaro on tämän sarjan kohtaamistamme joukkueista paras jengi. Se on hyvin organisoitu. Meiltä tämä oli kauden paras peli. Ansaittiin voitto ja lopun maali kruunasi. Kuntokäyräkin näyttää ylöspäin, totta kai, kun jaksaa paremmin kuin aiempana kautena. Sikahienolta tuntuu, 31-vuotias kotkalainen sanoi

KTP on nyt vahvasti kiinni runkosarjan voitossa. Vihreävalkoiset (43) johtavat sarjaa pisteen erolla Gnistanin kotonaan viimeisellä kierroksella kohtaavaan TPS:ään (42).

- Kyllähän runkosarjan voitto pieni etu on, sillä tuolloin saamme runkosarjan kakkosen kotiimme. Ollaan oltu hyviä kotona, sarjan paras joukkue.

KTP:n runkosarjan kärkeen luotsanneen Leppälahdenkin oli vaikea peitellä tyytyväisyyttään.

- Vaikka oltais hävitty tämä peli, niin sanoin kundeille, että pelattiin varmaan kauden paras peli. Olen tyytyväinen tietenkin, kun otettiin kolme pinnaa, ja peliinkin. Tässä ottelussa nähtiin, mihin kaksi Ykkösen huippujengiä pystyvät. Oli tempoa, intensiteettiä ja taitavia yksilösuorituksia.

Sarjajohtajan seuraava peli on ensi lauantaina 3.9. Helsingissä. Runkosarjan päätöskierroksen otteluna on PK-35-KTP.

TIMO KOPAKKALA

mm_l5144.jpgKTP:n voitto Jarosta nosti vihreävalkoiset Ykkösen kärkeen. Kuva: Mikko Mäkelä.