”Maajoukkueen mukana sain arvokasta kokemusta ja tavoitteena saada sitä lisää”

KTP:n miesten edustusjoukkueessa harjoitteleva, mutta yhteistyöseura Peli-Karhujen edustusjoukkueessa pelaava Joakim Joutjärvi oli 18-vuotiaiden maajoukkueen mukana Baltic Cupissa. Kuusankoskelta lähtöisin oleva Joutjärvi sai siten tulikasteensa maajoukkueessa. Kokemus oli monella tapaa mieleenpainuva, sillä turnauksessa syntyi myös hänen ensimmäinen maaottelumaalinsa.

18-vuotiaiden maajoukkue pelasi viiden päivän aikana kolme ottelua. Suomi taisteli viimeisessä ottelussa turnausvoitosta, mutta maaliton tasapeli riitti cupin toiselle sijalle.

– Ihan hyvä kokemus, kun pääsi tekemään ensiesiintymisen Suomi-paidassa. Marraskuussa olin ensimmäistä kertaa varasijalla, joten oli hienoa, että nyt pääsin mukaan, Joutjärvi sanoo.

Suomi pelasi ensimmäisessä ottelussaan Liettuaa vastaan. Joutjärvi oli nimettynä avauskokoonpanoon pelasikin tunnin verran. Ottelu päättyi tasatulokseen 0–0.

– Ottelusta jäi hyvät mietteet. Hallitsimme peliä, mutta maalit jäivät puuttumaan. Omaan tekemiseenikin olen tyytyväinen ja pystyin pelaamaan ihan peruspeliäni, Joutjärvi kertoo.

Seuraavassa ottelussa Suomi kohtasi Viron ja onnistui ottamaan voiton maalein 3–1. Joutjärvi viimeisteli Suomen kolmannen osuman tultuaan kentälle vain paria minuuttia aiemmin.

– Toppari pissti hyvän pallon laitaan, josta tuli hyvä keskitys vastustajan puolustuksen selustaan. Pääsin ohjaamaan sen maaliin ensimmäisellä kosketuksellani, Joutjärvi hymyilee.

Viimeisessä ottelussa kamppailtiin turnausvoitosta. Mikäli Suomi olisi voittanut Latvian, olisi Minihuuhkajat vieneet turnauksen voittopokaalin mukaansa. Ottelu päättyi maalittomaan tasapeliin ja Joutjärvi kerrytti peliaikaa viitisen minuuttia lopusta.

– Se oli puhtaasti valmentajan valinta. Olimme ennakkoon puhuneet, että kahdessa ensimmäisessä ottelussa annetaan tasaisesti peliaikaa ja viimeisessä näyttöjen perusteella. Ottelu itsessään oli tasainen, eikä oikein aiemmille vaihdoille ollut mahdollisuutta, Joutjärvi sanoo.

Maajoukkuekokemus on antanut Joutjärvelle lisää virtaa harjoitteluun. Joutjärvi on kuluvalla kaudella ollut yhdessä Ykkösen ottelussa vaihtopenkillä haistelemassa tunnelmia, mutta peliaika ja vastuu ovat kertyneet Peli-Karhujen puolella.

– Maajoukkueen mukana sain arvokasta kokemusta ja tavoitteena on saada sitä lisää. Olisihan se kova juttu, jos tällä kaudella pääsisi tekemään debyytin myös Ykkösessä. Ei varmasti mitään isoja minuutteja, mutta kovasti sen eteen tehdään joka päivä harjoituksissa töitä, Joutjärvi sanoo.

Maaliskuussa 18 vuotta täyttänyt Kumu-kasvatti pelasi jo viime kaudella Kakkosta MyPan riveissä. Tällä kaudella edessä oli muutto Kymenlaakson sisällä vieläkin etelämmäs, Kotkaan. Sarjatasot ovat menneet ylöspäin, kun taas asuinpaikka kartalla alaspäin. Aika näyttää yltääkö Joutjärvi tavoitteeseensa päästä urallaan vieläkin etelämmäs, sillä hän kertoo pidemmän ajan tavoitteekseen pääsyn ammattilaiseksi ulkomaille.