Myä ollaan KTP osa 4: Vihreävalkoisissa jo 30 vuoden ajan

Viime sunnuntaina 42 vuoden ikään ennättänyt Vesa Helenius on ennättänyt toimia KTP:ssä monessa roolissa. Usea KTP:tä seuraava varmasti muistaa hänet pelaajana, sillä ”Vesku" ennätti edustaa kolmeakin eri vihreävalkoista seuraa kolmen eri vuosikymmenen aikana.

Helenius kertoo, että siirtyminen nappulaiän jälkeen KTP:hen oli itsestäänselvyys. Tuohon aikaan varsinaisiin seuroihin siirryttiin vasta 12-vuotiaana.

– Kyllähän se itsestään selvää oli. Olin käynyt katsomassa edustuksen pelejä ja samaan aikaan KTP:hen siirtyi paljon kavereita. Vaakakupissa painoi myös ne perinteet ja seuran identiteetti, Helenius kertoo.

Helenius pelasi KTP:ssä juniorivuotensa yhtä kautta lukuunottamatta. Tullessaan A-junioriksi ei KTP:llä ollutkaan enää joukkuetta, jossa jatkaa harrastamista.

– Siirryin sitten MyPaan, sillä en ollut valmis siirtymään edustusjoukkueeseen suoraan B-junioreista. Kanssani Myllykoskelle lähti Kotkasta samaan aikaan Iivosen Juho. Jo vuotta aiemmin sinne olivat siirtyneet Jussi Kinnaslampi ja Saku Metsämuuronen Peli-Karhuista, Helenius muistaa.

Kausi Myllykoskella A-junioreiden SM-sarjassa sai riittää. Edessä oli paluu KTP:hen, jossa harjoittelu jatkui loppusyksystä alkuun juniorijoukkueessa.

– Se taisi olla sitten vuoden 1999 alussa, kun tuli nosto edustuksen mukaan. Kyllähän se silloin nuorta jätkää jännitti, mutta toisaalta sen eteen olin tehnyt hartiavoimin hommia jo pidempään. Pääsy edustusjoukkueeseen oli sellainen ilon ja onnen sekainen tunne, Helenius sanoo.

Ensimmäisen kerran Helenius nähtiin edustusjoukkueen riveissä virallisessa ottelussa 4. heinäkuuta 1999, kun silloinen Kotkan TP pelasi vierasottelun Turun Palloseuraa vastaan. Ottelu päättyi lopulta kotkalaisten 3–0-voittoon.

– Debyytti on jäänyt mieleen. Se oli hyvä päivä niin itseltäni kuin joukkueeltakin. Meillä oli paljon poissaoloja ja ennakko-odotukset ottelua kohtaan eivät korkealla olleet. Muista antaneeni laidasta keskityksen, jonka sitten Antti Väisänen puski sisään. Olihan se myös siistiä päästä tekemään ensiesiintyminen legendaarisella Kupittaan jalkapallostadionilla, Helenius kertoo.

Heleniuksen peliura jatkui Kotkassa aina vuoteen 2013 saakka. Otteluita vihreävalkoisissa kertyi lähemmäs 300. Uraan mahtui niin sarjanousuja kuin sarjasta putoamisia.

Pelipaikka vaihtui uran loppuvaiheessa hyökkääjästä laitapuolustajaksi ja loppu-urasta Helenius teki myös kuntovalmentajan tehtäviä joukkueessa.

– Olihan se siirto muualle jossain vaiheessa mielessä, mutta kentän ulkopuolisten asioiden takia sitä ei koskaan tullut lähdettyä. Pääasiallisina syinä olivat se, että yhdistin aina opiskelun ja työn pelaamiseeni. Kyllähän sitä joskus haaveili myös pelaavansa jossain muualla.

Tänä päivänä Helenius toimii KTP:n edustusjoukkueen fysioterapeuttina.

– Kyllähän sitä jossain vaiheessa mietti valmentajan uraa, mutta toisaalta ehkä omat erilaiset näkökulmat eivät kohdanneet siinä vaiheessa. Nyt työni on vastata pelaajien kuntouttamisesta loukkaantumisten sattuessa, Helenius sanoo.