FC KTP Kotka ry

Raportti: KuPS hyödynsi KTP:n heikot hetket

Viitenä viime kautena Veikkausliigassa mitaleille yltänyt Kuopion Palloseura ei antanut KTP:n yllättää tammikuisessa harjoitusottelussa. KuPS voitti ottelun selvin numeroin 5–1 (3–0). Numeroista huolimatta kotkalaisittain ottelussa nähtiin paljon hyvääkin.

KTP matkusti Kuopioon poikkeuksellisella miehistöllä, sillä joukkue koostui omien sopimuspelaajien lisäksi yhteistyöseura Peli-Karhujen pelaajista sekä omista junioreista. Avauskokoonpano oli yhtä B-junioria lukuunottamatta kotkalaisjoukkueen sopimuspelaajia. 

Ottelun ensimmäinen maali syntyi avauspuoliajan puolivälissä, kun Taneli Hämäläinen siirsi KuPS:n johtoon. Lisää seurasi 10 minuuttia myöhemmin, kun 33. min taitava Janis Ikaunieks ampui tilanteeksi 2–0. Ikaunieks lisäsi kuopiolaisten johdon kolmen maalin mittaiseksi vain kaksi minuuttia myöhemmin. Maali syntyi hieman kyseenalaisesta rangaistuspotkusta, sillä KTP:n keskuspuolustuksessa pelanneen Michael Ogungbaron rike sattui aivan rangaistusalueen ulkopuolella. 

Toisella puoliajalla KTP suoritti lukuisia pelaajavaihtoja ja kentällä pääsi tekemään useampi pelaaja ensiesiintymisensä kotkalaisjoukkueen miesten edustusjoukkueessa. KuPS:n neljäs maali syntyi 62. minuutilla Gabriel Bisbon toimesta. Kuopiolaisten viides osuma syntyi, kun 90 minuuttia oli jo pelikellossa täynnä Axel Widjeskogin toimiessa maalintekijänä.

KTP sai kuparisen rikki, kun lisäaikaa oli pelattu parisen minuuttia. Topparin tontille vaihdettu Riku Koivikko lähetti Joakim Joutjärven läpiajoon. Joutjärvi viimeisteli maalin hallitusti kuopiolaismaalivahdin haarojen välistä.

– Maali oli itse asiassa hieno ja siinä näkyi joukkuepelaamisemme mekanismejä. Vuonna 2004 syntyneeltä Joutjärveltä todella viileä ratkaisu, KTP:n päävalmentaja Jussi Leppälahti kehui.

  [caption id="attachment_15363" align="alignnone" width="300"] Joakim Joutjärvi (vas) toimi maalintekijänä ja Riku Koivikko teki siihen esityön.[/caption]

Leppälahti osasi olla tyytyväinen näkemäänsä, sillä vastassa oli jälleen ensi kaudeksi liigan kärkipäähän povattu joukkue.

– Ottelun isoa kuvaa miettien, kaikki kentällä käyneet pelaajat olivat sellaisia, jotka ovat olleet mukana myös meidän harjoituksissammekin. Ottelussa oli kova intensiteetti ja siitä pystyi paikoitellen näkemään niitä arvoja, joita haluamme pelissämme näkyä. Se on kuitenkin fakta, että KuPS lähti otteluun valmiimpana toteuttamaan omia juttujaan, sillä heillä oli jo allaan harjoitusotteluita, kun taas meille tämä oli vasta ensimmäinen, Leppälahti kertoi.

Numerot eivät valehtele, ja ne kertovat joukkueiden välisen tasoeron, mutta kauden ensimmäisestä harjoitusottelusta on turhaa tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

– Se, että Simo Valakari on ennättänyt olla KuPS:n peräsimessä jo vuoden, näkyi pienissä asioissa, kuten esimerkiksi miten he pelaavat rajaheittotilanteet omassa ja vastustajan päässä. He tekivät ensimmäisen maalinsa tilanteessa, jossa meillä oli kulmapotku, ja he rakensivat siitä vaarallisen vastahyökkäyksen. Heillä on jo pelaamiseen selkeä sapluuna, kun meillä joukkue on vasta kehitysvaiheessa. Näemme nyt ainakin sen tason, missä haluamme itse olla muutaman vuoden päästä, Leppälahti sanoi.