FC KTP Kotka ry

Sen miä muistan, osa 2: Pirtilän jyvä kohdillaan cupin finaalissa

KTP:n nettisivuilla käynnistyy uusi juttusarja nimeltä Sen miä muistan, jossa haastatellaan 95-vuotisjuhlavuottaan viettävässä kotkalaisseurassa vaikuttaneita pelaajia, valmentajia, huoltajia, joukkueenjohtajia sekä kannattajia. Juttusarja keskittyy vihreävalkoisiin muistoihin ja tapahtumiin. 

KTP:n saavuttaman kahden Suomen mestaruuden jälkeen seuraava iso voitto löytyy historiasta vuodelta 1958, kun kotkalaiset ylsivät Suomen Cupin loppuotteluun. Kausi SM-sarjassa oli joukkueelle vaisu, sillä 10 joukkueen Mestaruussarjassa joukkue sijoittui viimeiseksi ja kohtalona oli pudota sarjaporrasta alaspäin.

Cupissa peli kuitenkin kulki. Ensimmäisellä kierroksella helsinkiläisseura Töölön Vesa oli vain suupala, sillä se kaatui murskaluvuin 9–2, seuraavalla kierroksella ei niin ikään helsinkiläisseura Ponnistuksesta ollut horjuttamaan KTP:tä marssia. ”Ponnarit” kaatui 5–2. Nämä molemmat ottelut pelattiin Helsingissä.

Kolmannella kierroksella KTP pääsi viimein cupin merkeissä kotiyleisönsä edessä. Kajaanin Palloilijat tuotti hieman harmaita hiuksia, mutta joukkue kaatui lopulta niukasti 1–0. Neljännellä kierroksella kotkalaisjoukkue teki todellisen jymypaukun, sillä se kaatui tulevan Suomen mestarin, Kuopion Palloseuran maalein 2–1. Tuona vuonna Suomen mestaruus ratkaistiin lopulta uusintaottelussa, sillä KuPS kaatoi 18 ottelun jälkeen samoihin pisteisiin yltäneen Helsingin Palloseuran 1–0 Antero Kostilaisen jatkoaikaosumalla. Tämä niin sanottu finaali pelattiin Helsingin Olympiastadionilla kalenterin kääntyessä jo marraskuun puolelle ja paikan päällä kamppailua seurasi 8 321 katsojaa.

Suomen Cupin välierissä KTP kellisti porilaisseura Roselewin Urheilijat -38 maalein 3–1. Arpaonni oli sikäli otollinen kotkalaisille, sillä kahden ensimmäisen ottelun jälkeen KTP arvottiin kotijoukkueeksi seuraaviin koitoksiin. Loppuottelussa KTP sai vastaansa toiseksi korkeimmalla sarjatasolla, Suomensarjassa pelanneen Kronohagens IF:n eli Kiffenin.

Loppuottelusta ei muodostunut trilleriä, vaikka KIF tasoitti kamppailun viisi minuuttia ennen tauolle siirtymistä Bjarne Lindgrenin osumalla. Antti Pirtilä oli vienyt kotkalaiset johtoon jo 14. minuutlla. Toinen puoliaika oli sitten vain toisen joukkueen ilotulitusta. Pirtilä iski kolme peräkkäistä maalia 18 minuutin sisään ja vihreävalkoiset voittivat lopulta maalein 4–1. Kerrotaan, että Pirtilän viideskään maali ei ollut kaukana, yritys painui vain kymmenisen senttiä ohi takatolpan.

– Pirtilä pelasi loppuottelussa oikeana laitahyökkääjänä. Kaikki neljä maalia syntyivät vasempana laitahyökkääjänä pelanneen Seppo ”Rieti” Itkosen keskityksistä. Kolme maalia Pirtilä pääsi puskemaan takatolpalta ja yksi maaleista syntyi muistaakseni jalalla ruuhkan keskeltä, joukkueessa pelannut Jaakko Tiitinen muistelee.

Pirtilä oli tullut KTP:n joukkueeseen kuluvaksi kaudeksi ja Mestaruussarjassa hän pelasi vain seitsemässä ottelussa tehden kolme maalia. Vaikka KTP:n kohtaloksi muodostui sarjasta putoaminen, jatkoi hyökkääjä vielä seuraavalla kaudella kotkalaisten riveissä. Tämän jälkeen hän palasi kasvattajaseuraansa Kotkan Reippaaseen. Työuransa satamassa ahtaajana tehnyt Pirtilä poistui keskuudestamme kesällä 2019.

[caption id="attachment_15351" align="alignnone" width="137"] Jaakko Tiitinen palkittiin vuonna 2015 Veikkausliigan Respect-palkinnolla. Tunnustus löytyy miehen kotoa seinään kiinnitettynä.[/caption]  

Tiitinen pelasi Suomen Cupin loppuottelussa oikeana puolustajana. Hän oli päässyt edustusjoukkueeseen kahta vuotta aiemmin ja jatkoi pelaamistaan aina vuoteen 1965 saakka, kunnes siirtyi valmennustehtävien pariin.

– Cupin mestaruusvuosi oli samalla armeijavuoteni. Pääsimme ”Iitsun” (Esko Järvinen) ja ”Raikan” (Raimo Peni) kanssa Kyminlinnaan, mikä helpotti harjoituksiin pääsyä. Hevosmiehen homma osoittautui helpoksi tehtäväksi, joten siitä ei ollut haittaa jalkapallolle. Harjoituksiin ja sieltä pois pääsi aina liftaamalla. Kun meni varusmiehen vaatteissa tien varteen peukku pystyssä, aina joku otti kyytiin, Tiitinen naurahtaa.

KTP:n pudottua Suomensarjaan vuodeksi 1959 kesti neljä vuotta ennen kuin vihreävalkoiset nähtiin taas pääsarjassa.

 

KTP onnittelee Jaakko Tiitistä, joka täyttää tänään 20.1. 84 vuotta!