Voitaisiko unohtaa ne 10 ensi minuuttia?

Aleksi Tarvonen teki KTP:n ensimmäisen maalin ja kolisteli kerran MIFK:n maalitolppaakin Maarianhaminassa. Kotkalaisvieraan hyvä puristus ei kuitenkaan riittänyt ”Saarella”, sillä kotijoukkue voitti 4–2. KTP teki turhan, runsaan kahden vuorokauden pituisen pelimatkan Ahvenanmaalle viikonvaihteessa. Uhrautuvasta peliesityksestä ja pitkistä hallintajaksoista huolimatta vierailijalle jäi Veikkausliigan runkosarjan päätöskierroksen kamppailusta vain luu käteen: kotijoukkue IFK Mariehamn vei voiton 4–2 (3–2) lukemin. OTTELURAPORTIN TARJOAA MCDONALD’S Pyhän peli oli varmastikin yksi eriskummallisimmista liigassa tällä kaudella. MIFK johti Vahid Hambon hattutempulla 3–0, kun ottelua oli käyty vasta yhdeksän minuuttia. KTP tuli kuitenkin pikaisesti kintereille, ja vartin jälkeen tulostaululla olivat jo numerot 3–2! Minuutin välein syntyneiden vierasmaalien jälkeen KTP jatkoi painostustaan, ja sillä oli taalapaikkoja useampaankin lisäosumaan ennen taukoa. Toisellakin pelipuoliskolla KTP oli vaarallinen, mutta jälkimmäisellä ”neljävitosella” onnistui vain isäntä, kun kotkalaiset yrittivät vimmatusti edes tasoitusta. Hyökkäykseen panostettiin puolustuksen kustannuksella, ja se kostautui. Sunnuntain ottelu olisi ollut Kotkalle ”häpeällinen tyrmäys”, jos peli olisi ollut ohi noiden Hambon kolmen maalin jälkeen. Lopulta kuitenkin KTP kaatui ”saappaat jalassa”. Jos tuon ensimmäisen kympin voisi unohtaa, olisi kaikki hyvin. Runsas tuhatpäinen yleisö Wiklöf Holding Arenalla sai vastinetta rahoilleen. KTP hallitsi kamppailua pitkät tovit ja teki yhteenotosta lopulta pelin. ”Saarelaiset” olivat lopulta helpottuneita kotivoitosta. Runsaalla kymmenellä Kotkan kannatajalla oli sen sijaan edessään raskas paluumatka mantereelle. Keskiviikon kotiottelussa Arto Tolsa Areenalla KTP menetti pelin, kun FC Lahti iski 14 ensimmäisen minuutin aikana kaksi maalia. Nyt oltiin kolme jäljessä jo vajaan 10 minuutin kohdalla. Molemmissa matseissa KTP sai vielä juonesta kiinni, mutta vastustajalle annettu etumatka oli liikaa kiinni kurottavaksi. Maarianhaminassa vieraiden puolustuslinja päästi isännät rynnimään alussa laitojen kautta. Kaksi ensimmäistä takaiskua syntyivät saamaan tapaan, kun maalin edessä keskityspalloja kytänneen Vahid Hambon kupeeseen ei isketty tarpeeksi agressiivisesti. Rangaistuspotkun aiheuttanut tahaton käsivirhe olisi sitten voinut tapahtua ihan missä vaiheessa peliä tahansa. Johannes Laaksonen (vasemmalla) ja Antti Mäkijärvi pelasivat hyvän ottelun Maarianhaminassa. Kuva on Fc Lahti-matsista Arto Tolsa Areenalta parin päivän takaa. Voittonsa ansiosta MIFK kipusi liigan häntäpään kilpajuoksussa hivenen turvallisemmille vesille. Tappion myötä KTP:n oljenkorret säilyä liigassa käyvät sen sijaan yhä hauraammiksi. Postiivista on kuitenkin, ettei kotkalaisjoukkue ole luopunut taistelusta.Niin pitkään taistellaan, kun on jotain, mistä pelata, vakuutteli KTP:n kapteenistoon kuluva Antti Mäkijärvi. Katkeran taiston tauottua Mäkijärvi jaksoi olla analyyttinen, mikä meni pieleen, missä on parannettavaa, ja mikä oli KTP:n pelissä hyvää.Edellisessä ottelussa annoimme Lahdelle kaksi eteen ja nyt Maarianhaminalle kolme, ennen kuin pääsimme itse mukaan peliin. Pitää varmaankin miettiä, miten ensimmäisetkin minuutit täytyy kohdata, totesi Mäkijärvi. Mäkijärven mielestä KTP:lla oli ottelussa jopa voiton ainekset.Kahdella tehdyllä osumalla ja niillä muilla maalipaikoilla olisi tällaisesta kamppailusta pitänyt kyllä ottaa ainakin piste ja miksei kolmekin, tuskaili kippari. Veikkausliigan alempi loppusarja, niin sanottu haastajasarja, alkaa ensi viikonloppuna. Otteluohjelma varmistuu torstai-iltana rästipelin Haka - HIFK jälkeen. Skenaarioita on vielä kolme erilaista. Hakan voittaessa KTP matkaa ensimmäiseksi FC Lahden vieraaksi. Muissa tapauksissa vihreä-valkoiset aloittavat kotipelillä Honkaa vastaan.  Jäljellä on viisi ottelua, joissa on tarjolla 15 pistettä. Kotkan edellä karsijan paikalla on toistaiseksi AC Oulu, johon on matkaa 10 pinnaa. Sarjan viimeinen putoaa suoraan Ykköseen. Maarianhaminan IFK:n 26-vuotias, 193-senttinen kärkimies Vahid Hambo oli mörkö KTP:lle. Ennen pyhän peliä hän oli tehnyt Veikkausliigassa yhden maalin tällä kaudella. Nyt osumia syntyi yhdeksässä minuutissa kolme! Maalit: 1 min. 1–0 Vahid Hambo: Elias Mastokangas avasi Maarianhaminan hyökkäyksen keskialueelta vasempaan laitaan, Eero Tamminen keskitti, ja Hambo pisti muutamasta metristä pallon kantakikalla verkkoon. 5 min. 2–0 Vahid Hambo: Mastokangas keskitti oikealta, ja Hambo pisti pelivälineen maaliin likimain samoilta jalansijoilta kuin ensimmäisenkin. 9 min. 3–0 Vahid Hambo (rp.): MIFK pääsi rangaistusalueen sisälle, Mastokankaan syöttöyrityksestä pallo osui Mohamadou Sissokon käteen, ja erotuomari Mohammed Al-Emara määräsi pallon pilkulle. Hambo laukaus oli vastustamaton. Maarianhaminalaisen hattutemppu – kolme maalia yhdeksään ensimmäiseen minuuttiin – on yksi Veikkausliiga-historian nopeimmista. 14 min. 3–1 Aleksi Tarvonen: David Ramadingaye tarjoili Aleksi Tarvoselle mainion läpisyötön, eikä Kotkan kärkimies erehtynyt. Maanuoliainen painui vasemmalta ohi MIFK-vahti Oskari Forsmanin. 15 min. 3–2 Antti Mäkijärvi: Matias Paavola keskitti oikealta, ja Mäkijärvi nousi rangaistuspilkun kohdilta puskuun; pallo yläpesään! Maali oli likimain uusinta sille osumalle, jolla KTP varmisti liiganousunsa viime syksynä Turun Kupittaalla. Paavola keskitti silloinkin – tosin vasemmalta – ja Mäkijärvi maalasi. 90 min. 4–2 Tehe Igboananike: Maarianhaminan pitkä kärkimies juoksi läpi ylös nousseen Kotkan puolustuslinjan ja ohitti laukauksellaan kotkalaisveskari Anton Lepolan.Läheltä piti”-tilanteita KTP:lle: 19. minuutilla Tarvosen oikealta lähtenyt laukaus kimposi takatolpasta takaisin kentälle. 24. minuutilla Paavola keskitti, ja Tiquinho puski boksissa matalalta kohti MIFK:n maalia. Tolppien välissä Oskari Forsman torjui vain vaivoin. 45+1. minuutilla Tiquinho pääsi kulmapotkun jälkeen kurottamaan kohti Maarianhaminan maalia, ja vain Forsmanin reaktionomainen jalkatorjunta pelasti isännät takaiskulta. 48. minuutilla tauolta kentälle vaihdettu Matias Tamminen ajoi oikealta Maarianhaminan boksiin, Forsman torjui eteensä, Tarvonen pääsi kakkospalloon, ja MIFK-vahti torjui toistamiseen tilanteen kulmaksi. 80. minuutilla Laaksonen pääsi tykittämään hyvältä etäisyydeltä rangaistusalueen rajalta, mutta laukaus kiertyi ulospäin ja metrin verran vasemmalta MIFK-maalin ohi. Kokoonpanot, MIFK: Oskari Forsman; Filip Almströn Tähti (varoitus), Robert Buwalda, Calle Svensson, Mikko Sumusalo (84. Aapo Mäenpää); Niilo Mäenpää, Mohammed Abubakari (28 min. Emile Paul Tendeng varoitus), Joel Mattsson; Elias Mastokangas (68. Riku Sjöroos), Vahid Hambo (84. Kennedy Igboananike), Eero Tamminen (68. Tehe Olawale). KTP: Anton Lepola; Matias Paavola, Michael Ogungbaro, Mohamadou Sissoko (varoitus, 73. Matias Lindfors)), Rico Finnäs; Antti Mäkijärvi, Johannes Laaksonen, David Ramadingaye, Alain Ebwelle (85. Diawandou Diagne); Aleksi Tarvonen (90. Niklas Leinonen), Tiquinho (46. Matias Tamminen). Tuomaristo: erotuomari Mohammed Al-Emara, avustavat Jan-Peter Aravirta ja Juhani Karstila. Yleisöä: 1121. Tilastot (MIFK ensin mainittuna): laukaukset 15–9 (ensi jaksolla 5–6), kohti maalia 7–6 (3–5), rikkeet 11–6 (3–5), paitsiot 1–1 (0–0), kulmapotkut 8–4 (3–2), keltaiset kortit 2–2 (1–0), punaiset kortit 0–0, torjunnat 4–3 (2–0). RuutuPlussan tähtipelaajat: 3 tähteä Vahid Hambo MIFK, 2 tähteä Eero Tamminen MIFK, 1 tähti David Ramadingaye KTP. Veikkausliigaa: Alempi loppusarja, niin sanottu haastajasarja, käynnistyy ensi viikonloppuna. Liigan runkosarjassa sijoille 7–12 päätyneet joukkueet pelaavat yksinkertaisen sarjan (jokaiselle viisi ottelua). Haastajasarjan vahvistamattomat pelipäivät ovat 2./3., 16., 23., 27. ja 31.10.2021. Aikatauluun saattaa vielä vaikuttaa se, että runkosarjassa pelataan yksi rästiottelu (FC Haka–HIFK) 30.9.2021. TEKSTI: Matti Järvinen KUVAT: Mikko Mäkelä ja Juha Tamminen