KTP:n vierasvoitto vain sekuntien päässä

HIFK:n vaihtomies Tino Palmasto (16) aiheutti KTP:lle järkytyksen Bolt Arenalla Helsingissä perjantaina puskemalla 2–2 -tasoituksen viime sekunneilla jalkapallon Veikkausliigan ottelussa. Kotkalaistoppari Michael Ogungbaron ilmeestä näkee, mitä on tapahtumassa. KTP:n kauden toinen voitto jalkapallon Veikkausliigassa jäi vain muutaman sekunnin päähän Bolt Arenalla Helsingissä perjantaina, eikä täyttä pistepottia voi juuri harmillisemmin menettää. Pelissä mentiin jo reippaasti lisäajalla, kun HIFK:n Tino Palmasto puski 2–2 (1–1) -tasoituksen. Ne jäivät myös ottelun loppulukemiksi, sillä heti KTP:n keskialoituksen jälkeen erotuomari Petri Viljanen puhalsi päätösvihellyksen. Vain hetkeä ennen Palmaston kotkalaisveret seisauttanutta osumaa KTP:n Alain Ebwellellä oli mahdollisuus viedä vieraat tavoittamattomaan 1–3 -johtoon. Kamerunilaishyökkääjän purjehdus päätyrajaa pitkin HIFK:n maalille ja sitä seurannut laukaus kuitenkin epäonnistui, ja HIFK pääsi vastaiskuun tuhoisin seurauksin. Jälkeenpäin herää kysymys, olisiko Ebwellen ollut viisaampaa viedä pallo kulmalipulle ja pelata vain aikaa kuin yrittää lisäosumaa? OTTELURAPORTIN TARJOAA MCDONALD`S Perjantai-illan yhteenotosta jäi paljon jossiteltavaa molemmille joukkueille. Jos Kotkalle olisi ennen ottelua tarjottu tasapelipistettä ilman työpanosta, olisi se varmastikin kelvannut. HIFK oli kaikilla mittareilla pelin ennakkosuosikki; muun muassa Veikkauksen Pitkävedossa kotivoittokertoimeksi tarjottiin vain 1,48 ja vierasvoitolle 7,00. Tasapeliin uskoneet saivat nyt panoksensa 4,00-kertaisena takaisin. KTP johti kamppailua kaksi kertaa, mutta suuri vääryys ei olisi ollut, jos HIFK olisi voittanut ottelun. Sillä oli niin sanottuja taalapaikkoja vieraitaan enemmän, ja tilastoissakin kaikki keskeisimmät mittarit kielivät kotijoukkueen hallinnasta. HIFK missasi ensimmäisen ”varman” maalin 18. minuutilla. KTP:n amerikkalaispuolustaja Ian Garrett antoi huolimattoman syötön alakerrassa, ja isäntien Juan Antonio Entrana pääsi katkoon. Kotkan maalissa Anton Lepola torjui puolittain espanjalaisen laukauksen, Keaton Isaksson pääsi paluupallosta yrittämään, mutta hän tälläsi epäonnekseen tolppaan. Noin 40 minuutin tietämillä Huuhkaja-vahti Lukas Hradeckyn nuorempi veli Matej (25) antoi Entranalle namupassin KTP:n maalin suulle, mutta illan epäonnensoturi missasi jo toistamiseen. Moshtagh Yaghoubi on yleensä HIFK:n keskikentän moottori, mutta perjantaina hän oli myös joukkueensa epäonnen soturi missaamalla rangaistuspotkun Veikkausliigan ottelussa KTP:ta vastaan. Entranan kanssa samaan armeijaan liittyi HIFK:n keskikentän moottori Moshtagh Yaghoubi 70. minuutilla. Erotuomari Viljanen hyvitti kotijoukkuetta rangaistuspotkulla, kun Lepola oli torjunnallaan keilannut IFK-kärjen, Aatu Kujanpään, nurin. Kotkan vahti Anton Lepola on kuluvalla kaudella torjunut jo kolme rankkaria, mutta tällä kertaa hänen ei tarvinnut tehdä mitään, kun ”Mosa” leijutti pallon pilkulta reippaasti yli maalin kolmanteen kerrokseen. KTP:n paras maalipaikka kahden syntyneen osuman lisäksi oli heti toisen jakson alussa. Ebwelle pääsi ensin tykittämään HIFK:n rangaistusalueen rajalta, mutta Markus Uusitalo torjui. Heti perään Antti Mäkijärvi jatkoi sarjatulta, mutta Uusitalo IFK:n maalissa peitti senkin vedon. Kotkalaisittain tasapeli maistui katkeralta, kun taas HIFK-leirissä dramaattisten vaiheiden jälkeen hankittua yhtäkin pistettä juhlittiin kuin voittoa. – Arvaa harmittaako, sadatteli pelin jälkeen muun muassa Mäkijärvi, joka 82. minuutilla uskoi tehneensä ottelun voitto-osuman. – Se oli kauden toinen maalini ja tuntui pirun hyvältä, muttei nyt enää samalta, harmitteli Mäkijärvi. Antti Mäkijärvi nousi viime syksynä kotkalaisten sankariksi, kun hän puski Veikkausliiga-karsinnoissa KTP:n 1–1 -tasoituksen TPS:aa vastaan Turun Kupittaalla. Helsingin Bolt Arenalla perjantaina Mäkijärvi kokosi nopeasti itsensä ja uskoo, että vielä niitä voittojakin KTP:n kohdalle osuu. – Vaikeaahan tuo voittaminen tuntuu olevan, mutta kyllä meidätkin vielä palkitaan. ”Gabrin” (KTP:n uusi päävalmentaja Gabriel Xatart) johdolla teemme uusia asioita. Hetkessä ei tapahdu suuria muutoksia, mutta menemme koko ajan eteenpäin, ilmoitti Antti Mäkijärvi. Nuori Gabri Xatart (33) on vasta valmentajauransa alussa ja hän elää tunteella ottelun aikana mutta myös taiston tauottua. Harmitus espanjalaisen kasvoilta oli helposti luettavissa samaan aikaan, kun vierasjoukkue teki loppuverryttelyä Bolt Arenan ”tupperwarella”. – Tasapeli tuntuu todella raskaalta, mutta meidän on vain otettava tästäkin opiksi. Joukkue menee eteenpäin, ja vaikeissakin tilanteissa se toimii yhä paremmin. Yksin ei Xatartin tarvitse murhetta kantaa. HIFK-ottelussa KTP:n vaihtopenkillä oli jo uusi valmentajavahvistus ja Gabrin maan mies Alexis Sanchez Lopez, joka vapautui perjantaina tuoreen maahanmuuttajan koronakaranteenista. Kotkan valmentajisto on nyt neljän miehen tiimi, jossa kvartetin täydentävät Jordi Aluja ja Jussi Riikonen. HIFK-ottelussa nähtiin joitakin positiivisia kotkalaissuorituksia. Johannes Laaksonen tuli vaihdosta sisään 56. minuutilla ja toi selväasti malttia ja pallovarmuutta KTP:n keskikentälle. Puolustuksessa kookas hollantilainen Ingo van Weert (185 senttiä) pelasi riskialttiilla oikean puolustajan tontilla, mutta selviytyi iltapuhteestaan kunnialla. Van Weertin suorituksen arvoa nostaa se tosiseikka, että ennen HIFK-ottelua miehellä oli alla vain 115 peliminuuttia Veikkausliigassa. Nyt niitä tuli kerralla 90 lisää. Koko Kotkan joukkueen kunniaksi on todettava, että jos oli edellisessä matsissa Valkeakosken Hakalta rouhittu tasapelipiste niin sanottu ”taisteluvoitto”, ei perjantainenkaan jää paljoa huonommaksi. Hyvää on sekin, että viime hetkillä menetetty täysi pinnapotti jäi selvästi kismittämään kaikkia. Pettymyksen takaa oli nähtävissä voimakas lataus siitä, että ”täältä tullaan vielä!”. Anton Lepola KTP:n maalissa teki monta hyvää torjuntaa HIFK:ta vastaan. Kotkan Michael Ogungbaro ja Aleksi Tarvonen pitävät IFK:n Pipe Saezin riittävän kaukana tilanteesta. Maalit: 33 min 0–1 rp. Asier Arranz: KTP:n Alain Ebwelle ja Aleksi Tarvonen karkasivat ylivoimahyökkäykseen HIFK:n kenttäpuoliskolle. Ebwelle vapautti syötöllään Tarvosen laukaisuetäisyydelle, mutta isäntien Aldayr Hernandez torppasi Kotkan pojan nurin rangaistusalueen sisällä. Erotuomari Petri Viljanen määräsi pallon pilkulle, ja Arranz pani verkot tötterölle. 41 min. 1–1 Jani Bäckman: HIFK sai kulmapotkun Kotkan maalista katsottuna vasemmalta. KTP:n puolustus ei saanut aikaan purkupalloa, ja Bäckman tälläsi pelivälineen vasempaan takanurkkaan ohi kaikkien kotkalaisjalkojen. 82 min. 1–2 Antti Mäkijärvi: Kotkan johto-osuma oli hienon yhteispelin tulos. Thomas Agyiri eteni vasenta laitaa lähes HIFK:n puolustusalueen päätyyn; syöttö Ebwelle, joka malttoi vielä passata parempaan paikkaan Mäkijärvelle rangaistusalueen rajan taakse 20 metriin. Mäkijärven unelmalaukaus painui sitten vastustamattomasti HIFK:n maalin oikeaan yläpesään. 90 + 6 min. 2–2 Tino Palmasto: Peli eteni jo reippaasti lisäajalle, kun HIFK lähti ottelun viimeiseen hyökkäykseen. Kaukaa keskialueelta oikealta lähtenyt Mosawer Ahadin keskitys tavoitti Palmaston KTP:n maalin takakulmalla, ja IFK:n miehen pusku painui verkkoon. Täyden peliajan jälkeen ottelun neljäs oikeudenjakaja ilmoitti viidestä lisäminuutista. Historiankirjoihin maalin syntiajaksi menee 90 + 6 minuuttia! Kokoonpanot, HIFK: Markus Uusitalo; Jukka Halme (varoitus), Matej Hradecky, Aldayr Hernandez; Macario Hing-Glover, Jani Bäckman (46. Tino Palmasto), Moshtagh Yaghoubi, Pipe Saez; Jusif Ali (74. Mosawer Ahadi), Juan Antonio Entrena (60. Aatu Kujanpää), Keaton Isaksson (90 + 3. Jean-Claude Mabinda). KTP: Anton Lepola; Ingo van Weert, Michael Ogungbaro (varoitus), Paavo Voutilainen, Ian Garrett (83. Anton Eerola); Niklas Leinonen (68. David Ramadingaye), Asier Arranz (varoitus), Thomas Agyiri; Antti Mäkijärvi, Aleksi Tarvonen (56. Johannes Laaksonen), Alain Ebwelle (varoitus). Tuomaristo: Petri Viljanen, avustavat Erik Hyöty, Antti Kemppinen. Yleisöä: 1456. Tilastot (HIFK ensin mainittuna): laukaukset 13–6 (ensi jaksolla 6–3), kohti maalia 6–6 (2–3), rikkeet 7–11, paitsiot 0–1, kulmapotkut 8–4 (4–3), keltaiset kortit 1–3, punaiset kortit 0–0, torjunnat 4–4. RuutuPlussan Tähtipelaajat: 3 tähteä Antti Mäkijärvi KTP, 2 tähteä Jukka Halme HIFK, 1 tähti Tino Palmasto HIFK. Veikkausliigaa: FC Lahti - FC KTP Lahden hiihtostadionilla perjantaina 30.7.2021 kello 18.30 FC KTP – HJK (Helsinki) Arto Tolsa Areenalla lauantaina 7.8.2021 kello 17.00 TEKSTI: Matti Järvinen KUVAT: Niklas Günsberg