FC KTP Kotka ry

KTP:N UNELMA TOTEUTUMASSA


Kun KTP edellisen kerran vuonna 2022 oli vastaavassa tilanteessa kuin nyt eli kamppailemassa noususta maamme korkeimmalle sarjatasolle, olivat joukkueen lähtöasetelmat ennen loppuhuipennusta hieman erilaiset.

Tuolloin Ykkösen nimellä pelatussa sarjassa oli mukana 12 joukkuetta, jotka pelasivat kaksinkertaisen sarjan.

22 kierroksen jälkeen joukkueet jaettiin ylempään ja alempaan jatkosarjaan.

Sen jälkeen kuuden joukkueen jatkosarjoissa jokainen seura kohtasi toisensa kertaalleen.

Ylempi jatkosarja huipentui siihen, että päätöskierroksella runkosarjan ykkönen sai kotikentälleen vastaansa kakkosen, kolmonen nelosen ja vitonen kutosen.

KTP 46,

TPS 45,

Jaro 35


KTP oli runkosarjan ykkönen kerättyään 46 pistettä ja TPS kakkonen 45 pisteellään.

Jaro (35), EIF (32), KPV (32) ja JäPS (31) olivat jo kaukana perässä.

Jo ennen jatkosarjan alkua oli siis selvää, että vain KTP ja Tepsi taistelivat suorasta noususta.

Kun TPS ei saanut ennen päätöskierroksen KTP-TPS-peliä neljästä ottelusta kuin neljä pistettä, ratkesi KTP:n nousu jo edellisellä kierroksella Tammisaaressa, kun kotkalaiset kaatoivat EIF:n 2-1.

Tuskinpa kukaan olisi tuolloin osannut ounastella, että pari vuotta myöhemmin EIF on Veikkausliigassa ja KTP sarjaporrasta alempana.

Tällä hetkellä näyttää taas siltä, että ensi vuonna tilanne saattaa olla päinvastoin.


KTP 55,

TPS 52,

Jaro 50


KTP:n loppusaldo oli 55 pinnaa ja TPS:n 52.

Jaro hinasi itsensä lopulta 50 pisteeseen, kun se voitti kaikki viisi peliään.

Tuolloin jatkosarjan kolmonen (Jaro) ja nelonenkin (EIF) saivat vielä mahdollisuuden jopa nousuun.

Jaro löi EIF:n kotonaan yksiosaisessa pelissä ja pääsi yrittämään liigakarsintaan pääsyä, mutta taipui Turussa Tepsille, joka puolestaan hävisi kaksiosaisessa mittelössä Veikkausliigaan pääsystä FC Lahdelle.

Uusi nimi,uusi systeemi

Lauantaina 10.8. käynnistyvällä Ykkösliigan kolmannella kierroksella kaikki sarjan 10 joukkuetta kohtaavat toisensa sillä systeemillä, että viisi parhaiten sijoittunutta saavat viisi kotiottelua ja loput neljä.

Avauskierroksen ottelut ovat 10.8. SalPa-TPS ja JIPPO-MP, 11.8. Jaro-JäPS, 12.8. KTP-PK-35 ja 13.8. SJK Akatemia-KäPa.

Mitään tiettyä ottelukaaviota ei enää ole, ja sarjan nimikin on muuttunut.

Miesten kolme korkeinta sarjatasoa ovat järjestyksessä Veikkausliiga, Ykkösliiga ja Ykkönen, mutta jostain syystä naisten kärkikolmikko on nimetty muotoon Kansallinen liiga, Naisten Ykkönen ja Naisten Kakkonen.

Hämmennystähän se saattaa joidenkin mielissä herättää, kun naisten kakkostason nimenä on Ykkönen, mutta se onkin miehillä vasta kolmanneksi korkein taso.


Joensuuhun ja Pietarsaareen

Hämmennystä herätti monen muunkin kuin KTP-fanin mielessä myös se, kun otteluohjelmasta paljastui, että runkosarjan voittaja KTP joutuu matkaamaan pahimpien uhkaajiensa (JIPPO ja Jaro) kotikentille Joensuuhun ja Pietarsaareen, mutta kolmanneksi sijoittunut Jaro saakin omalle luonnonnurmelleen sekä runkosarjan ykkösen että kakkosen.

Eli nyt kävi niin, että kärkinelikon keskinäiset pelit jakautuivat omituisesti.

Runkosarjan kaksi parasta (KTP ja JIPPO) pelaavat vain kerran kotonaan (KTP-TPS ja JIPPO-KTP), mutta kolmonen ja nelonen kahdesti (Jaro-KTP/JIPPO ja TPS-JIPPO/Jaro).

Joka tapauksessa KTP lähtee jatkosarjaksi nimetylle yhdeksän pelin mittaiselle ottelukierrokselle hyvistä asetelmista, vaikka innokkaimpien KTP-fanien mielestä vierasmatkat (Pietarsaari 500 km, Joensuu 343 km, Salo 245 km ja Mikkeli 160 km) olisivat voineet lyhyempiäkin olla.

Mainittakoon, että kaikki "kivenheiton" päässä olevat pääkaupunkiseudun joukkueet (PK-35, JäPS ja KäPa) tulevat Kotkaan.


KTP 41,

JIPPO 37,

Jaro 36


KTP:llä on nyt kasassa 41 pistettä, joten takana hönkivät JIPPO (37), Jaro (36) ja TPS (33) saavat venyä parhaimmilleen uhatakseen raitapaitojen nousuhaaveita.

KTP:n valttikorttina on myös maaliero 47-17 (+30).

JIPPO (+18), Jaro (+15) ja TPS (+9) saavat intoutua varsinaisiin maalipeijaisiin ohittaakseen KTP:n tasapisteissä.

Joensuulaisseuran, joka on sarjan positiivisin yllättäjä noustuaan Ykkösliigaan täydennysmenettelyn ansiosta, pitäisi saada käytännössä viisi pistettä vihreävalkoisia enemmän yhdeksästä pelistä, mikäli se mielii ohi, Jaron kuusi ja TPS:n yhdeksän.

Runkosarjassa raitapaitojen ottelut sen pahimpia uhkaajia vastaan päättyivät seuraavasti: JIPPO-KTP 1-0, KTP-JIPPO 2-1, KTP-Jaro 1-0, Jaro-KTP 5-2, TPS-KTP 1-4 ja KTP-TPS 1-2.

Eli KTP:n ja sen pahimpien kilpailijoiden kohtaamisissa pisteet jakautuivat tasaisesti: KTP-JIPPO 3-3, KTP-JARO 3-3 ja KTP-TPS 3-3.


2,6 maalia per peli

Vuonna 2022 KTP:n pistekeskiarvo runkosarjan jälkeen oli 2,1, se oli tehnyt keskimäärin maaleja 2/peli ja päästänyt 0,9/peli.

Nyt vastaavat lukemat ovat 2,3 (pistekeskiarvo), 2,6 (tehtyjen maalien keskiarvo) ja 0,9 (päästetyt maalit).

KTP on siis tällä kaudella ollut tuloksellisesti parempi kuin kaksi vuotta aiemmin.

Mikäli KTP jatkaa samaan malliin kuin tähänkin asti, kaikki näyttää hyvältä, ja upeasti mennyt kausi saa ansaitsemansa kruunun.