FC KTP Kotka ry

Ennakkoa kauteen 2024 – naisten Ykkönen

KTP aloittaa toisen kautensa naisten Ykkösessä. Ensimmäinen kausi Ykkösessä alkoi ryminällä. Tuskin kukaan ulkopuolinen odotti KTP:n olevan kärkikastissa läpi koko kauden. Aluksi luultiin sen olevan vain sattumaa ja sarjanousijalle tyypillistä alkuhuumaa. Lähemmin asiaa tarkastellessa asiantuntijat totesivat, että hyvä menestys oli seurausta
systemaattisesta tekemisestä ja oikeisiin asioihin panostamisesta.

Talvikausi

Talven aikana KTP:n naisjoukkue on kokenut pienoisen muodonmuutoksen. Pelaajia on lähtenyt viime vuoden joukkueesta peräti 12. Tilalle on tullut yhdeksän uutta pelaajaa. Iso osa heistä on saapunut Kotkaan yhteistyöseura FC Peltirummusta Kouvolasta. Joukkueen vaihtuvuus on ollut poikkeuksellisen suuri, mutta uudet hankinnat ovat osoittaneet olevansa kelpo pelaajia. Uudet pelaajat ovat tulleet hyvin mukaan joukkueeseen. Joukkuehenki on hyvä ja sitä pidetään jatkuvasti yllä erilaisin keinoin. Joukkueen ikärakenne on myös hyvä. Pelaajistossa on useita kokeneita pelureita ja sen lisäksi muutamia uransa ensimmäistä vuotta aikuisjoukkueessa aloittavia pelaajia.

Talvikaudella joukkue on harjoitellut sekä määrällisesti että laadullisesti hyvin. Harjoitusotteluita joukkue ehti pelata harjoituskaudella peräti 11. Näistä voittoon päättyi 6, tasapeliin 1 ja tappioon 4 ottelua. Vastus on vaihdellut Kansallisen Liigan joukkueista naisten Kakkoseen ja kerran joukkue kohtasi oman seuran 14-vuotiaiden poikien joukkueen. Välillä on ollut haasteita saada riittävästi pelaajia harjoitusotteluihin, mutta onneksi kertaakaan ei ole tarvinnut pelata vajaalla. Nyt terveystilanne on joukkueessa hyvä. Kaikilla on lupa harjoitella normaalisti. Ei mene enää kauaa, kun kaikilla on myös
lääkärin lupa osallistua otteluihin täysipainoisesti.

Arvioita muista joukkueista

Naisten Ykkösestä nousi viime kauden päätteeksi Kansallisen Liigaan kaksi joukkuetta. Jyväskylän Pallokerho ja Pallokerho Keski-Uusimaa. Vastaavasti Kansallisesta Liigasta tippui kaksi joukkuetta, Oulun Nice Futis ja Turun Palloseura. Ykkösestä tippuivat sekä Nurmijärven Jalkapalloseura että Kuopion Palloseura/2. Heidän tilalleen nousivat Helsingin Jalkapalloklubi/2 ja Vantaan Jalkapalloseura. Muut sarjassa olevat joukkueet KTP:n lisäksi ovat Vaasa IFK, FC Lahti, Ilves/2, EBK ja Pallo-Iirot.

Sarjasta voi olettaa tulevan kovatasoinen ja tasainen. Selkein ennakkosuosikki sarjan voittajaksi lienee TPS. Turkuun on saatu vielä aivan kauden kynnyksellä kovia nimiä vahvistamaan joukkuetta. Lisäksi TPS:n kokemus liigasta ja Ykkösestä on kovaa
valuuttaa, kun tosipelit alkavat. He ovat myös onnistuneet pistämään tiukoille ja kukistamaankin liigassa pelaavia joukkueita harjoituskaudella.

Yksi sarjan kärkeen povattava joukkue on EBK Espoosta. Heillä on sarjan laajin materiaali, jopa poikkeuksellisen laaja muihin verrattuna. EBK aloitti ONS:n kanssa sarjan viikkoa muita aiemmin. Osoitus EBK:n kovasta tuloskunnosta saatiin, kun he kaatoivat oululaiset vieraspelissä lukemin 3–0.

HJK akatemia on nousijajoukkueen statuksesta huolimatta yksi sarjan kovimpia nippuja. Heillä on nuorten maajoukkuepelaajia rosterissaan niin, että päät kolkkaavat toisiaan vasten. Sen lisäksi tiivis yhteistyö HJK:n Kansallisen liigan joukkueen kanssa takaa heille laadukkaita pelaajia vierailemaan Ykkösen joukkueeseen, jos liigassa ei minuutteja irtoa. Pitäisin ihmeenä, jos tämä joukkue ei ole kärkitaistelussa mukana.

Ei myöskään sovi unohtaa viime kauden kolmosta VIFK:ta. Vaasalaiset ovat olleet Ykkösessä jo pitkään ja siellä tunnetaan tämän sarjan vaatimustaso. Joukkue on menettänyt muutaman viime vuosilta tärkeän pelaajan, mutta toisaalta myös saanut vahvistuksia liigasta. Valmennus on priimaa ja vaatimustaso harjoituksissa korkea. Vaasa omaa kaikki mahdollisuudet taistella paikasta ylemmässä loppusarjassa.

ONS on menettänyt useita pelaajia viime kauden liigajoukkueestaan. Siitä huolimatta Oulusta löytyy paljon hyviä nuoria pelaajia paikkaamaan lähtijöitä. On vielä pieni arvoitus, kuinka nopeasti nuoret oululaiset pelaajat saavat kiinni aikuisten sarjassa pelaamisesta. ONS voi olla sarjassa vaikka kuinka korkealla, vaikkakaan alku ei ollut lupaava EBK:ta vastaan.

Sarjan muut joukkueet taistelevat todennäköisemmin sarjapaikastaan kuin ylemmän loppusarjan neljästä paikasta. On kuitenkin muistettava, että urheilussa on ensin tehtävä suoritus ja vasta sitten jaetaan sijoitukset. Kaikki on aina mahdollista ja sehän tästä tekeekin niin mielenkiintoisen.

KTP tavoitteita

KTP sijoittui viime kauden päätteeksi sarjassa neljänneksi. Se oli hieno suoritus nousijajoukkueelta. Yksi tulevan kauden tavoitteista on parantaa viime vuoden sijoitusta. Talvi on sujunut hyvin, harjoituskaudelle asetetut tavoitteet on saavutettu lähes kokonaan. Joukkue on aavistuksen vahvempi kuin viime vuonna, sillä nyt jokaiselle pelipaikalle on kova kilpailu.

Joukkue on osoittanut olevansa hyvässä kunnossa. Liigajoukkueita on pistetty ahtaalle, oman sarjan joukkueita kohdattaessa on sekä hävitty että voitettu. Näin ollen tavoite olla sarjan kärkipäässä on realistinen, mutta samalla haastava. Yhtenä tavoitteena seuralla on olla tänä vuonna paras yleisöjoukkue naisten Ykkösessä. Pelaajat syttyvät hyvästä kannustuksesta ja sitä Kotkassa on totuttu näkemään ja kuulemaan. Joukkue toivoo, että tänä vuonna katsomossa on väkeä enemmän kuin koskaan. Pelaajat ovat valmiita antamaan kaikkensa kentällä ja tuottamaan katsojille upeita elämyksiä. Uuden katsomon myötä pelistä voi nauttia vaikkapa omasta aitiosta käsin yhdessä kaveriporukan kanssa!

Nähää Tolsal !