FC KTP Kotka ry

Joni Mäkelä sai balsamia ikävälle JIPPO-muistolleen

Vuonna 2001 perustettu JIPPO on ainakin puolivirallisesti lyhenne sanoista Joensuun Iloiset Peli-Pojat.

KTP.n pelaajille ja kannattajille Ratanoiden ja Joensuun Pallon fuusioseura aiheutti lähes 10 vuotta sitten (4.10.-14) kaikkea muuta kuin "Iloiset Peli-Muistot" jättämällä raitapaidat maaleitta lukemiin 0-0 päättyneessä Ykkösen (nykyinen Ykkösliiga) viimeisen kierroksen ottelussa.

KTP:lle olisi riittänyt tuolloin täpötäyden Arto Tolsa -areenan viheriöllä liiganousuun voitto, mutta putoamisensa varmistanut JIPPO esti yhdessä uimahallin puoleisen maalin yläputken, johon maalitykki Jussi Aalto loppuhetkillä osui, kanssa kotkalaisten unelman.

KTP ja JIPPO kohtasivat toisensa pitkän tauon jälkeen lauantaina Ykkösliigacupin merkeissä Kotkassa päätyen jälleen tasatulokseen, mutta tällä kertaa lukemin 1-1 (0-1).

On tietyllä tavalla aika tragikoomista, että ainoa pelaaja, joka tuolloin vuonna 2014 oli pelaamassa tuota ikimuistoista KTP-JIPPO-ottelua, sai kunnian olla ratkaisevassa roolissa lauantaisessa pelissä.

Joni Mäkelä nimittäin oli 10 vuotta aiemmin 21-vuotiaana kokemassa kentällä tuota järkytystä ainoana nyky-KTP:n pelaajista.

Rankkarista tasoitus

Tällä kertaa Mäkelä sai kuitenkin tuulettaa ilosta viimeisteltyään KTP:n tasoitusmaalin loppuhetkillä rankkarista, jonka hän itse hankki.

KTP-kapteeni on nähty tällä kaudella keskikentän keskustassa, kun Matias Lindfors ja Johannes Laaksonen ovat loukkaantuneina.

- Hän on pelannut varsin mallikkaasti viimeiset neljä ottelua. Jos joku pystyy esiintymään paremmin tuolla pelipaikalla, niin sitten siinä on joku muu. Tai, jos Joni on meillä paras pelaaja keskikentällä ja joukkueelle, niin sitten hän pelaa siinä, KTP:n päävalmentaja Jonas Nyholm sanoi.

- Joni on siihen paikkaan hyvin monipuolinen. Hänellä on valtava liikkumiskapasiteetti ja hän on aika dynaaminen pelaaja. Pystyy syöttämään ja kuljettamaan, eikä kaihda kaksinkamppailuja. Esimerkillinen keskikenttäpelaaja, Nyholm jatkoi.

JIPPO aloitti hyvin

Avauspuoliajalla KTP:llä oli vaikeaa.

Aake Yletyinen keskitti ja Yoshiaki Kikuchi puski vieraat ansaittuun johtoon 26.minuutilla.

Vierasjohto oli lähellä jo kahdeksannella minuutilla, kun Terrence Smith, joka ajettiin kentältä pelin päätöshetkillä filmattuaan itselleen toisen varoituksen, pääsi kaksin KTP-vahti Sam Jammehin kanssa, mutta kokeneen veskarin jalkatorjunta esti maalin.

- Vastustajan prässissä olimme ongelmissa. Muutaman kerran he saivat yhdellä syötöllä purettua meidän prässin ja pääsivät nopeisiin vastahyökkäyksiin.

- Me ei päästy tarpeeksi pelaamaan palloa meidän laitureille, jotka olisivat päässeet tarjoamaan ruokaa hyökkääjille, Nyholm jutteli.

KTP:llä vahva toinen puoliaika

Toisella puoliajalla KTP paransi huomattavasti peliään ja kotkalaiskasvatti Pyry Piirainen joutui puuttumaan vieraiden maalilla ottelun kulkuun huomattavasti useammin.

Mäkelän rangaistuspotku uposi selän taakse, mutta tärkeimmän ja komeimman torjuntansa hän esitteli aivan ottelun lopussa venyessään Anttoni Huttusen vedon tielle.

- Vaikea arvioida, onko otettu harppauksia pelissämme, kun pelaajisto vaihtelee. Harjoituskentällä toiminta on näyttänyt paljon paremmalta, mitä se on näyttänyt tammikuun ensimmäisellä viikolla. Se on yksi tärkeimmistä mittareista.

- Se (kaksi pistettä kahdesta pelistä) nyt ei ole mikään huutelun arvoinen suoritus, mutta tärkeintä on tällä hetkellä se, että me toteutetaan niitä meidän omia harjoiteltuja asioita ja me halutaan nähdä niitä kentällä, KTP-luotsi totesi.

KTP teki tauolla kaksi vaihtoa, kun Aapo Hyppönen ja Papy Lo Junior antoivat tilaa Luca Weckströmille ja Matias Paavolalle.

Tunnin jälkeen Alen Harbas tuli penkille ja Aleksi Tarvonen otti hänen paikkansa.

Loppuhetkillä peliaikaa sai myös Aleksi Tannisen tilalle juossut Oleksandr Vashchekin.

Laaksonen leikkaukseen

Mikä on joukkueen loukkaantumistilanne juuri nyt?

- Lindfors (Matias) palaa ensi viikolla osittain ja sitä seuraavalla viikolla on sataprosenttisesti joukkueen mukana, mutta pelaako vielä MP:tä vastaan vai sitten seuraavassa pelissä.

- Johanneksella (Laaksonen) kävi vähän huonompi tuuri. Nyt sieltä polvesta löydettiin vakavampaa. Hän joutuu leikkaukseen ja on 8-10 viikkoa sivussa. Vaiva on ollut jo viime kaudesta lähtien, mutta nyt se oikea syy selvisi. Hän menee polven puhdistusleikkaukseen.

- Muuten meillä onkin kaikki kunnossa.

- Sumusalo (Mikko) oli varpaan takia pois ja Tabi Manga on kipeä.

KTP jatkaa pelejään Ykkösliigacupin B-lohkossa seuraavaksi Mikkelissä 17.2, jolloin se kohtaa PK-35:n vieraissa 3-1 voittaneen MP:n.

TEKSTI: TIMO KOPAKKALA