FC KTP Kotka ry

Veikkausliigasta putoaminen pakottaa KTP:n sopeuttamistoimiin

KTP:n miesten edustusjoukkueen putoaminen Veikkausliigasta pakottaa koko seuran taloudellisiin sopeuttamistoimiin. Tällä on vaikutuksia niin naisten kuin miesten edustusjoukkueeseen.
Taloudellinen tilanne vaikuttaa myös toimistoväkeen, sillä irtisanoutuneen toimitusjohtajan Tomi Tolsan tilalle ei tällä hetkellä olla palkkaamassa korvaavaa henkilöä.


Taloudelliset haasteet selittyvät suurimmalta osaltaan niin sanotun mediarahan poistumisella. Veikkausliigassa pelaavat joukkueet saavat sopimuksesta kaikkiaan noin puoli miljoonaa euroa.
Vastaavasti tulevasta Ykkösliigasta eivät seurat samansuuruisia summia saa. Ykkösliigassa pelaamisesta seuroille jaetaan vain kymmenesosa Veikkausliigan vastaavasta summasta.


- Meillä ei tule Miesten ja Naisten Ykkösessä olemaan samanlaisia budjetteja kuin aikaisemmin kyseisillä sarjatasoilla. Mediarahan poistuminen vaikuttaa suoraan molempiin joukkueisiin, KTP:n puheenjohtaja Jukka Mustonen sanoo.


Tämän johdosta KTP on pakotettu tekemään koviakin ratkaisuja tulevan kauden miesten ja naisten joukkueisiin. KTP ja miesten edustusjoukkueessa päättyneellä kaudella pelannut Rasmus
Leislahti
ovat yhteisymmärryksessä irtisanoneet pelaajasopimuksen. Sopimus olisi kattanut alkavan pelikauden 2024. Aiemmin KTP:stä AC Ouluun siirtyneen Juho Lehtirannan kohdalla oli kyse samaisesta toimesta.


KTP ja naisten edustusjoukkueessa pelannut Katy Byrne ovat päässeet niin ikään sopuun pelaajasopimuksen purkamisesta. Sopimus olisi kattanut pelikauden 2024.


- Rahan puute vaikuttaa tietysti aina joukkueissa siten, että on suunniteltava tarkemmin mihin vähät varat voi ja kannattaa käyttää. Esimerkiksi se vaikuttaa harjoitusotteluiden määrään ja pelataanko kotona vai vieraissa, harjoitusvarusteiden hankinta on varovaisempaa, oheispalveluiden käyttäminen muun muassa yhteiset ruokailut, palautumisen edistäminen on vähäisempää, KTP:n naisten edustusjoukkueen päävalmentaja Jari-Pekka Gummerus sanoo.


Nyt vallitsevassa tilanteessa ei KTP:n naisten edustusjoukkueessa näy ammattilaissopimuksilla pelaavia pelaajia.


- Ammattilaispelaajat tuovat joukkueeseen lisää osaamista ja harjoitusten taso luonnollisesti nousee. Jos ammattilaisia ei ole, se vaikuttaa myös amatöörien tekemiseen. Silloin todennäköisesti harjoitusten vaativuustaso laskee, vaikkakaan vaatimustaso valmennuksen osalta ei laske. Mitä parempia pelaajia on joukkueessa, sitä enemmän harjoitusvastetta kaikki saavat. Kauden jälkeen voidaan varmasti arvioida, miten on onnistuttu, Gummerus toteaa.


Naisten joukkueen rakentaminen on kuitenkin sujunut aikataulussaan, mutta vielä joukkueeseen etsitään kuutta uutta pelaajaa.


- Joukkueessa on tämän hetken tilanteen mukaan 16 sopimuspelaajaa. Tavoitteena on saada 22 pelaajan rinki jalkeille. Uusien pelaajien hankinta naisjoukkueeseen on tulevana vuonna hankalampaa, kun pelaajabudjettia on leikattu runsaasti. Lisäksi muutamissa muissa kulukohdissa joukkue on joutunut leikkausten kohteeksi. Vielä on haussa kaksi maalivahtia, yksi puolustaja, yksi keskikenttäpelaaja ja kaksi hyökkääjää. Sen jälkeen meillä on tuo tavoiteltu 22 pelaajan rinki kasassa, Gummerus kertoo.


Ikävistä toimista huolimatta KTP:n sisällä on vahva usko siihen, että molempiin sarjoihin saadaan aikaiseksi kilpailukykyiset joukkueet, jotka voivat taistella sarjojen kärkipään sijoista.